Teröre Alkış

Teröre Alkış
Son günlerde 'özgürlük' adı altında teröre destek çıkılırken, Gazeteci Oral Çalışlar, PKK eylemlerinin Türk solunun bir kesimince "Biz yapmadık, onlar yapabildi" denilerek alkışlandığını aktardı.

Sosyalist gelenekten gelen tecrübeli Gazeteci-Yazar Oral Çalışlar, 68 kuşağı olarak geçmişleriyle yüzleşemediklerini söyledi. Türk sosyalistlerin şiddetle ilişkilerini sonlandırması gerektiğini kaydeden Çalışlar, "Bu acı verici çıkmaz bir yol" dedi. 

YÜZLEŞME YAŞAMADIK 

 2012'de Türk solunun bir kesiminin PKK şiddetini meşru gördüğünü söylemiştiniz. O kastettiğiniz kesimin, 2013'te başlatılan ve silahlı mücadeleyi sonlandırmayı hedefleyen çözüm sürecine de karşı olduğunu gözlemliyoruz. Neler söylemek istersiniz? 

Türk solu ne yazık ki bütünüyle şiddetle hesaplaşmadı. Türk sosyalistleri demek tanım olarak daha uygun. Solun bir kesiminin yakın tarih referansları Deniz Gezmiş, Mahir Çayan, İbrahim Kaypakkaya gibi, 12 Mart askeri darbesi döneminde idam edilmiş, öldürülmüş devrimciler. Onların idealleri uğruna ölümü göze alıp silaha sarılmaları, yalnızca kahramanlık öyküsü olan yanlarıyla ele alındı. Diğer tarafı ise; onların kurtuluşu silaha sarılmakta görmeleriydi, yaptıkları eylemler sırasında masum insanların da yaşamlarını yitirmesiydi. Askeri darbenin zulüm ortamı içinde yaşamlarını yitirdikleri için yaptıkları hiç bir zaman sorgulanmadı. Biz 68 kuşağı, yaptıklarımızın yalnızca idealist olan yanlarını dile getirdik, geçmişimizle cesur bir yüzleşme yaşamadık. 

Böyle olduğu için PKK şiddeti de hiçbir zaman ciddi bir sorgulamadan geçirilemedi. Hatta, "Biz yapamadık, onlar yapabildi" diyerek yorumlandı. Bugün de, AK Parti Hükümet’ine duyulan öfke nedeniyle muhalefet, siyasi şiddeti sorgulamaktan kaçıyor, bunların yalnızca direniş yönlerini görmeyi tercih ediyor. 

TEPKİYLE KARŞILADILAR  

 Solun PKK şiddetini meşru gören kesiminin, silahlara veda edilmesinin konuşulduğu bir ortamda, örgütün lider kadrosuna "silah bırakmayın" telkininde bulunmasına ihtimal veriyor musunuz? 

Tabii, PKK ve HDP'nin AK Parti Hükümet’iyle ve devletle görüşmeler yaparak, silahlara veda sürecini başlatmasını bir kısım solcu, liberal tepkiyle karşıladı. PKK'yı "Kendi çıkarları için Türk demokrasisini satmakla" suçladılar. Özellikle Gezi eylemleri sırasında Öcalan'ın, "yangına benzin dökmeyiz" değerlendirmesi onları öfkelendirdi. "Demokrasi olmadan barış olmaz" diyerek barış sürecini sempatiyle karşılamadılar. 

BU ACIVERİCİ ÇIKMAZ BİR YOL 

Halil Berktay, "Türk solu, PKK’ya hep ‘Helal olsun bizim yapamadıklarımızı yapıyorlar' şeklinde yaklaştı" demişti. Buna katılıyor musunuz? 

Evet, bir kesim sosyalist böyle düşünüyor.

Halen şiddetle ilişkisini sonlandırmayan. 

 Türk soluna neler tavsiye edersiniz? 

Şiddeti savunanlar da, şiddete başvuranları sempatiyle karşılayanlar da, bir başarı elde edemedikleri gibi, birçok kez insanlık suçlarının işlenmesine neden oldular. Bu acı verici çıkmaz bir yol. Sosyalizm insanı temel alan bir düşünce biçimi olarak anlamlı olabilir. Başarı kazanabilir.

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum