Savunma Sanayinde 10 Yılın İlk Meyveleri Alınıyor

Savunma Sanayinde 10 Yılın İlk Meyveleri Alınıyor
Savunma sanayisi yıllardır yaptığı yatırımların meyvelerini almaya başladı. 2015 için sektörün satışa hazır hale gelen 3 yıldız ürünü var.

Savunma sanayi yatırımlarında hızla ilerleyen ve kendi ihtiyaçlarının yarısından fazlasını karşılamaya başlayan Türkiye son 10 yılda üretimde attığı tohumların meyvelerini toplamaya hazırlanıyor.

Helikopterden tanka kadar bir çok projenin geliştirme kısmını bitiren Türkiye için 2015'in üç ana ürün grubu var. Radar ve füzeler ile helikopter (Atak) ve eğitim uçağı Hürkuş.Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği'nin (SSI) öncülüğünde milli katılımın yapıldığı Brezilya'daki fuarda bu üç ürün ve birçok yeni ürün vitrine çıktı. Dünya genelinden 700 firmanın katıldığı fuara Türkiye'den toplam 10 şirket katıldı.

KİLOSU 5 BİN DOLAR EDİYOR

SSI Başkanı Latif Aral Aliş, bu üç üründen ilkinin az ülkenin üretebildiği saldırı helikopteri sınıfındaki Atak olduğunu belirtti. "Bir atak helikopterinin kilo başına ihracatı 5 bin dolar. Türkiye'nin kilo başına ihracat ortalaması 1.4 dolar" diyen Aliş, sektörün ihracatta büyümeye devam eden yegane sektörlerden biri olduğunun da altını çizdi. Türk firmalarını bu yıl toplamda yedi fuara katılacağını belirten Aliş, "Bizim artık sıçrama yapma zamanımız. Yıllardan beri yapılmış çalışmaların meyvelerini alma zamanı geldi artık" dedi. SSM yetkileri ise Atak ile aralarında Pakistan, Bahreyn, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın bulunduğu sekiz ülkenin ilgilendiğini belirtti. SSM ile bundan böyle ortak hareket ederek milli katılımın sağlanacağını söyleyen Aliş, "Geçtiğimiz yıl 5-6 firmanın katıldığı fuara bu yıl 10 firma katıldı. Dört fuara geçen yıl ortalama 10 firma katıldı. 5-15 arasında katılım oluyor" dedi. 400 firmanın bulunduğu ihracatçı birliğinin yüzde 2'lik ortalama katılımı olduğunu söyleyen Aliş, "Bu oran yüzde 10'larda olmalı" şeklinde konuştu.

TSK ATAK'A GEÇTİ

TAI'nin ürettiği ilk milli helikopter olan Atak'ın (T129) teslimlerine de başlandı. Fuara katılan firma yetkilileri sekiz adet helikopterin şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından fiili olarak kullanıldığını aktardı. Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Bilgin ve İş Geliştirme Müdürü Görkem Bilgi'nin verdiği bilgiye göre Atak helikopteri ile ilgilenen bir çok ülke var. Şu anda alanında dünyanın en büyük 80'inci firması olan TAI'nin hedefi orta vadede 35'inci sıraya çıkmak. Hürkuş'taki plan ise silahlı versiyonu üreterek özellikle Afrika gibi pazarlara satmak.

HEDEF İLK 100 ARASINA GİRMEK

Roketsan'ın CEO'su Selçuk Yaşar, cironun yüzde 7'sini Ar-Ge'ye ayırdıklarını belirterek, 2015 sonunda 1 milyar TL satış hacmine ulaşacaklarını belirtti. Yaşar, birkaç yıl içerisinde dünyada ilk 100 büyük firma arasına gireceklerini belirterek, aynı sürede 500 milyon dolarlık ihracat hacmi yakalayacaklarını da vurguladı.

ASELSAN BÖLGESEL OFİSLERLE BÜYÜYECEK

Türkiye'nin en büyük savunma firmalarından Aselsan'da yurtdışına açılım modelini geliştirmeye başladı. Amerika Bölgesi Direktörü Emrah Alpsan, "Pazarlama ve iş geliştirme direktörlükleri kurduk. Aynı zamanda bölgesel ofisler açacağız. İhracatın payı şu anda yüzde 23 kademeli olarak yüzde 30 ve nihai olarak yüzde 50'ye çıkarmak istiyoruz" dedi.

PİYADE TÜFEĞİNDE İLK TESLİMAT

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Hayrettin Özden, "Güney Amerika'da konvansiyonel silah pazarı büyük. Bizim hedef pazarlarımız Kolombiya, Şili ve Honduras" dedi. İhracat Daire Başkanı Hasan Şahan ise milli piyade tüfeğinde Türk Silahlı Kuvvetlerine ilk teslimatın yapıldığını ve yıllık 20 binlik üretim kapasiteleri olduğunu söyledi.

2016 HEDEFİ 2 MİLYAR DOLAR CİRO

Geçtiğimiz yıl 1 milyar dolar olan cironun yüzde 30'u ihracattan elde eden Havelsan ise askeri ürünlerin yanında sivil çözümleri ile de öne çıkıyor. 20'ye yakın ülkeye askeri ve sivil çözümler ürettiklerini dile getiren Uluslararası Pazarlama Müdürü Umur Çağlayan, 2016 sonuna kadar 2 milyar dolarlık ciroya ulaşacaklarını dile getirdi.

BMC TOPARLANDI, İHRACAT BAŞLADI

Otomotiv ve savunma sanayinin önemli oyuncusu BMC, geçen yıl gerçekleştirilen el değiştirmenin ardından yeni sahipleri ile ciddi bir yapılanma içerisine girdi. İhracata ağırlık veren firmanın Savunma Sanayi Grubu Satış Müdürü Ufuk Yılmaz, "Bölgede Brezilya başta olmak üzere pek çok ülkeye ciddi ürün satışı gerçekleştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Kaynak : Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum