Emcelli Biberinin Ekim Alanları Daralıyor

Emcelli Biberinin Ekim Alanları Daralıyor
Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Emcelli biberinin geleceğinin tehlikede olduğunu söyledi.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Emcelli biberinin geleceğinin tehlikede olduğunu belirterek, son yıllarda biber ekim alanının daraldığını söyledi.

Emcelli biberlerinin 150 yıldır aynı biber tohumundan üretilmekte olduğunu vurgulayan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "20 yıl öncesinde tüm mahalle halkı biber yetiştiriciliği ile uğraşırken, son yıllarda biber ekim alanlarının daraldığı gözlendi. Biber ekili alanların yerine üzüm bağlarına bıraktığı ortaya çıktı. Sarıgöl ve çevresinde Emcelli biberleri piyasaya çıktığında kilosu 8-10 TL olmasına rağmen tüketiciler tarafından hemen satın alınırdı. Fiyatlar daha sonra 1 TL’ye kadar düşse bile yaz boyunca tüketiciler başka biber almazlar. Emcelli biberleri taze olarak kullanıldığı gibi tüketiciler tarafından ucuz iken bol miktarda satın alınarak, kışlık kurutulması yapılır kış aylarında da değerlendirilir. Emcelli mahallesi yıllardır biberlerin tohumlarını kendileri almaktadır.’’ dedi.

"EMCELLİ BİBERLERİN GELECEĞİ ENDİŞELİ"

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Ege Bölgesi’nin ünlü Emcelli biberlerinin geleceğinden endişe duyduğunu belirterek, ’’Emcelli mahallesinde eskiden her aile atalarından kalan bu biberleri mevsim sonunda tohumlarından alırlar, gelecek yıl için saklardı. Verimi çok güzel ve oldukça da lezzetli biber türü olan Emcelli biberlerinin dikim alanları azaldı. Bu alanların yerini üzüm bağları aldı. Biber üretimiyle ilgilenenin azalması nedeniyle geleceği tehlike altına girdi. Emcelli mahallesinde şuan biber fidesi hazırlayanlar parmakla gösterilecek kadar azaldı. Nisan ayında yetiştirilen fideler Mayıs aylarında toprakla buluşturularak Haziran ayında ürün alınmasına başlanır.’’dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.