Almanya'dan Soykırım İçin Flaş Karar!

Almanya'dan Soykırım İçin Flaş Karar!
Alman hükümeti son anda karar değiştirerek 1915'i 'soykırım' olarak niteleyen tasarıya destek vereceğini duyurdu.

Alman hükümetinden daha önce yapılan açıklamalarda, 1915 olaylarının soykırımolarak nitelenmesi reddedilmişti. Ancak hükümet sözcüsü Steffen SeibertPazartesi yaptığı açıklamada, parlamentoya Cuma gelecek karar tasarısına destek vereceklerini açıkladı. 

Seibert "Hükümet, Ermenilere Birinci Dünya Savaşı sırasında yapılanların kitlesel cinayet, etnik temizlik, tehcir ve soykırımın bir örneği olduğunu kabul eden karar tasarısına destek vermektedir" dedi.

Alman hükümetinin karar değişikliğinde, iktidardaki Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Demokrat Parti milletvekillerinin 'soykırım' nitelemesinde ısrarlı olmasının etkili olduğu tahmin ediliyor.

KARAR DEĞİŞTİRDİLER

Alman Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, parlamentoda 24 Nisan Cuma günü, 1915 olaylarını anmaya yönelik etkinlikte “soykırım” sözünün kullanılmayacağı sinyalini vermişti. 

Spiegel Online’in haberine göre, Estonya’da bulunan Steinmeier, konuya ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, ”Ermeni halkının yaşadığı dehşet, bir kelimeye ya da bir kelime etrafında tartışmaya indirgenemez” demişti. Steinmeier Pazar katıldığı bir televizyon programında da soykırım kelimesini kullanmamış, Türk hükümetini rahatsız etmeme çabası yorumlarını da reddetmişti. Steinmeier, yaşananlar için “soykırım” yerine “katliam” sözünü kullanmayı yeğlediklerini açıklasa da Alman hükümetin son dakika değişikliyle 1915 olayları için "soykırım" demeyi tecih etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum