Çin'de ilk devlet şirketi iflası yaşandı

Çin'de ilk devlet şirketi iflası yaşandı
Dünyanın 2. büyük ekonomisinde bir ilk. Çin enerji şirketi Tianwei, temerrüte düşen ilk devlet şirketi oldu.

Şirket, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada bugüne yapması gereken bono faizi ödemesini yerine getirmek için yeterli fon bulamadığını ve ödeme yapıp yapamayacağının belirsiz olduğunu söylemişti.

Şirketin 2011 yılında ihrac edilen 1.5 milyon yuanlık bonosu için 85.5 milyon yuan (13.8 milyon dolar) faiz ödemesi yapması gerekiyordu.

Tianwei, Çinli taahhüt firması Kaisa Group ve teknoloji şirketi Cloud Live'dan sonra son günlerde borcu sebebiyle iflas eden üçüncü Çin şirketi oldu.

Haitong Securities tarafından derlenen verilere göre, Çin'de şirketler tarafından ödenmemiş senetlerin yüzde 91'i hükümet destekli şirketlerden gelirken yanlızca yüzde 6'sı özel sermayeli şirketlerden satılıyor.

Eski Merkez Bankası Başkanı Yu Yongding geçen hafta China Daily'de yayınlanan bir yazısında ülkenin özel sektör borcunun dünyada en yüksek olduğunu yazdı. Standard & Poor's'un Haziran ayında yayınladığı bir rapora göre, Çin'deki şirketlerin 2013 sonu itibariyle borcu 14.2 trilyon dolarla, 13.1 trilyon dolar borcu olan ABD de dahil tüm ülkeleri geride bırakmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.