'Sözde Ermeni Soykırımı' Tahran'da Anıldı!

'Sözde Ermeni Soykırımı' Tahran'da Anıldı!
İran'ın en yoğun Ermeni nüfusunun yaşadığı Tahran'da Sözde Ermeni Soykırımı'nı anma töreni düzenlendi.

Türkiye, Rusya ve Almanya'dan gelen 'Ermeni Soykırımı' çıkışlarına tepki gösterirken Tahran ve İsfahan başta olmak üzere bazı İran şehirlerinde yaşamını sürdüren ve sayıları yaklaşık 100 bini bulan İranlı Ermeniler Tahran'da bir tören düzenleyerek, 1915 Olayları'nda hayatını kaybedenleri andı. Anma töörenlerine binlerce İranlı Ermeni katıldı. 

İŞTE ANMADAN KARELER

İRAN’DA SÖZDE ERMENİ SOYKIRIMI ANITI VE MÜZESİ

İran`ın Başkenti Tahran`da Ermeni St.Sarkis kilisesi ve içindeki sözde “Ermeni Soykırımı” anıtı bulunuyor. Sözde soykırım anıtı denince, aklımıza hep Fransa gelir. Ancak Ermeniler'in sözde soykırım anıtlarının en önemlilerinden birisi İran'da, ülkenin en büyük üçüncü şehri olan İsfahan'da bulunuyor.

ERMENİSTAN’I İRAN AYAKTA TUTUYOR

Tahran ve Erivan arasında bugüne kadar 30’u aşkın anlaşma yapıldı.İran Ermenistan’a elektrik, doğal gaz ve petrol temin ediyor ve yeni karayolları yapıyor. İran sözde Ermeni Soykırımı’nı Fransa’dan bile önce tanımakla kalmayıp, en büyük kentlerinde İsfahan’daki Ermeni Vank Kilisesi’nde bünyesinde  “Ermeni Soykırım” müzesi kurulmasına izin verdi. İran’da yıl 24 Nisan’da Ermeniler Türkiye aleyhine sözde “Soykırım” yürüyüşleri gerçekleştirmektedir.

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Erivan'a Eylül 2004'te gerçekleştirdiği resmi gezide Soykırım Anıtı'nı ziyaret ederek diplomatik bir jestte bulunmuştu.2010 yılında İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghaei, yüz yıl önce Osmanlı döneminde Ermenilere karşı soykırım uygulandığını öne sürmüştü. Yine  İran'ın eski  cumhurbaşkanlarındanıSeyyid Muhammed Hatemi, 2004 Eylül'ünde Ermenistan'ı ziyareti sırasında Erivan'da sözde Ermeni soykırım anıtını ziyaret etmiş ve saygı duruşunda bulunup, Ermeni halkının acısını paylaştığını söylemişti.

3 milyondan fazla bir nüfusa sahip olan İsfahan, Tahran'la birlikte İran'daki Ermeniler'in en yoğun olarak bulundukları iki şehirden biri durumunda. İsfahan'daki Vank (Venek) Kilisesi'nde Ermeniler'in sözde soykırım anıtlarından biri bulunur. Vank Kilisesi aynı zamanda Türkiye aleyhtarı bir müzedir.Kilisenin bahçesinde 1975'te yapılmış bir sözde soykırım anıtı mevcuttur. Anıtın yanındaki duvara asılan afişte de"İsteğimiz, Osmanlı Türkiye Devleti tarafından Ermeniler'e yapılan inkâr kabul etmez soykırım olayının üstlenilmesi ve sorumluluğunun kabulüdür" yazılıdır.

Müze'de yer alan Türkiye haritası üzerinde de sözde Ermeni katliamlarının hangi bölgelerde yapıldığı işaretli. Kilisenin duvarlarında ve müzede Türkiye aleyhtarı afişler asılıdır. Geçen yıl sözde soykırımın 90. yılını anan Ermeniler, Vank'deki müzede yoğun propaganda faaliyetinde bulundular. Türkiye aleyhtarı resimler, yazılar, kitaplar sergilediler, multivizyon gösterileri yaptılar.

İran da 'Ermeni soykırımı' iddiasını kabul etmişti

İran geçtiğimiz yıllarda da ilk kez Ermeni Soykırımı iddialarına resmi düzeyde destek vererek şaşırtmıştı. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hamid Baghaei, yüz yıl önce Osmanlı döneminde Ermenilere karşı soykırım uygulandığını öne sürmüştü.

Baghaei “Bundan yüz yıl önce Osmanlı Devleti döneminde Ermenilere karşı soykırım uygulandı. Bugün Osmanlı Devleti yok. Ama Ermeniler yine de Türkiye'den özür ve tazminat bekliyor" demişti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum