Emniyetteki Terfilere Danıştay El Koydu

Emniyetteki Terfilere Danıştay El Koydu
Emniyet teşkilatında 2014 yılında ortaya çıkan terfi krizine Danıştay el koydu.

Kadrosuzluk bahane edilerek terfi alamayan toplam 2 bin 220 emniyet müdürü ve emniyet amiri, Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararı ile bir üst rütbeye terfi etti. Karar Türkiye genelinde aynı sorunu yaşayan tüm emniyet mensuplarına emsal niteliği taşıyor.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü tarafından her sene Haziran ayında düzenlenen polis terfi töreni geçtiğimiz sene düzenlenmemiş ve bir üst rütbeye terfi etmesi gereken emniyet mensupları da terfi alamamıştı. Bir üst rütbeye terfi etmeyi bekleyen 3. ve 4. sınıf emniyet müdürleri ‘Size terfi yok’ açıklamasıyla karşılaşırken, terfi ettirilmeyen polislere Emniyet Genel Müdürlüğü elindeki mevcut kadroları Maliye Bakanlığı’na iade edip kadrosuzluk gerekçesini bahane olarak göstermişti. Bunun üzerine Türkiye genelinde terfi edemeyen 2 bin 220 polis, idare mahkemeleri ve Danıştay’a dava açmıştı.

Terfi alamayan emniyet müdürleri Danıştay 12. Daire’ye açılan davalarda kazanılmış tüm özlük haklarını geri istedi. Başbakanlık kurumunun savunmasında personel sayısının çok fazla olduğu, ihtiyaç duyulmayan rütbelerde aşırı yığılmaların olduğunu savunulurken, Emniyet Genel Müdürlüğü ise bozulan personel piramidinin hizmet gereklerine uygun hale getirilmesi amacıyla bir kısım personelin terfi ettirilmediğini belirtti. Danıştay 12. Dairesi, Başbakanlığın verdiği savunmayı tutarsız bularak hangi rütbedeki kaç personele ihtiyaç olunduğu, ne kadar personel fazlalığı bulunduğu, bu ihtiyaç ve fazlalığın nasıl hesaplandığı, personel fazlalığının giderilmesi için ne gibi planlama ve çalışmalar yapıldığı konularında somut bilgi ve belgelerin ortaya konulmadığını belirtti. Danıştay, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün savunmasında yer alan personel piramidi açıklamasının da açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek “Konu ile ilgili bir çalışma ve planlama olmadığı gibi, personel piramidinin asıl dava konusu işlemlerde bozulduğu görülmektedir” ifadeleri ile Emniyet Genel Müdürlüğü’nün savunmasını reddetti.

Danıştay, davacı emniyet müdürlerinin bir üst rütbeye terfi ettirilmemesine kıdem ve liyakat bakımından hukuka ve mevzuata uygunluk bulunmadığını belirterek, 2014 yılı Yüksek Değerlendirme Kurulu Kararı’nın yürütmesini durdurma kararı verdi. Böylece Türkiye genelinde terfi ettirilmeyen 653 3. sınıf emniyet müdürü, 808 4. Sınıf emniyet müdürü ve 759 emniyet amirinden Danıştay’a dava açanların çoğunluğu alınan yürütmeyi durdurma kararıyla bu ay içerisinde bir üst rütbeye terfi ettirildi.

Kocaeli’de de bir üst rütbeye terfi ettirilmeyen 12 emniyet müdürü ve amiri terfi etti. Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde görev yapan Cabir Yeşiltaş ve Zeynettin Sağlam 2. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne; Coşar Özler, Hakan Yağmur, Uğur Eldemir, Ercan Özkan, Ahmet Şahin, Mithat Aynacı, Turan Şahin ve Mehmet Şahan 3. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne, Yusuf Kün ve Necmi Uçar ise 4. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfi etti.

Kocaeli Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan terfilerin ardından 2. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfi eden Cabir Yeşiltaş ve Zeynettin Sağlam rütbe gereği Emniyet Müdür Yardımcılığı görevine getirilmişti. 3. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfi eden Uğur Eldemir Havaalanı Şube Müdürlüğü’ne, Ercan Özcan Hassas Bölgeler Şube Müdürlüğü’ne, Turan Şahin Silah Ruhsat Şube Müdürlüğü’ne, Hakan Yağmur Personel Şube Müdürlüğü’ne getirilmişdi. Emniyet amirliğinden 4. Sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfi eden Yusuf Kün Derince İlçe Emniyet Müdür Yardımcılığı’na ve Necmi Uçar ise Deniz Polisi Şube Müdürlüğü görevlerine getirildi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.