HSYK'dan Paralele İnceleme

HSYK'dan Paralele İnceleme
HSYK, paralel yapı soruşturmalarıyla ilgili “reddi hâkim” ve “tahliye” kararlarını veren 2 hâkim hakkındaki iddiaları görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanıyor.

İstanbul’da önceki gece yaşanan “hukuk karmaşasına” HSYK el koydu. “Paralel yapı” soruşturmaları kapsamında tutuklanan ve aralarında Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da bulunduğu çoğu polis 75 şüphelinin avukatları, tahliye taleplerini karara bağlayan sulh ceza hâkimliklerinin reddi istemiyle İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi’ne başvurdu. Hâkim Metin Özçelik talebi kabul etti. Böylece, İstanbul Adliyesi’nde, soruşturma kapsamında tahliye taleplerini karara bağlayan tüm sulh ceza hâkimleri devre dışı kaldı. Mahkeme, talepler için İstanbul 32. Asliye Ceza’yı yetkilendirdi.

DOSYALARI GÖRMEDİ

32. Asliye Ceza Hâkimi Mustafa Başer, karar için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan soruşturma dosyasını istedi. Ancak başsavcılık “yetkisiz” olduğu gerekçesiyle talebi reddetti. Bunun üzerine Başer, dilekçe üzerinden 75 şüphelinin tahliyesine hükmetti.

Tahliye kararının ardından Nöbetçi İstanbul 10. Sulh Ceza Hâkimi Necmettin Kafalı, iki mahkemenin “reddi hâkim” ve “tahliye” kararının “yok hükmünde” sayılmasına karar verdi. Kararda “Usul ve yasaya aykırı, hukuken geçersiz, uygulanabilirliği olmayan ve yok hükmünde sayılması gereken bir karar” denildi. Bu karar sonrası tahliye gerçekleşmedi.

‘PARALEL’İN UZANTISI’

HSYK, yaşanan gelişmelerin ardından olayla ilgili 2 başmüfettiş yetkilendirerek 2’si de eski özel yetkili hâkim olan Metin Özçelik ve Mustafa Başer hakkında inceleme başlattı. Her 2 hâkimin de HSYK tarafından 14 Nisan’da başlatılan “paralel yapının yargı uzantısı” soruşturması kapsamında inceleneceği öğrenildi.

HSYK kaynakları, 2 hâkimin de “bilinçli olarak yetkisini aştığını” belirtti. Öte yandan hâkim ve savcılar hakkındaki soruşturma işlemlerini yürüten HSYK 2. Dairesi, 2 hâkim hakkındaki iddiaları görüşmek üzere bugün olağanüstü toplanacak. HSYK 2. Dairesi’nin toplantısından, Metin Özçelik ve Mustafa Başer için “açığa alma” kararının çıkması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum