Ermenilerin Katliam Belgesi: Vay Vay Tarlası

Ermenilerin Katliam Belgesi: Vay Vay Tarlası
Ermeni çetelerinin Doğu'da yaptığı mezalimin izleri hâlâ taze... Zeve'deki katliam ve “Vay Vay Tarlası” 100 yıl sonra bile halkın dilinde.

Batılı ülkeler, I.Dünya Savaşı'ndaki Ermeni tehcirini “soykırım” adıyla dillerinden düşürmüyorlar fakat savaşın görmek istemedikleri farklı bir yüzü daha var. Ermeni çetelerinin o dönemde yaptığı mezalimi, şahitlerin anlatımları, bilinen şehitlikler ve kazılarda ortaya çıkarılan toplu mezarlar ispat eder vasıfta.

2 BİN 500 MASUM HALKI ÖLDÜRDÜLER

1915 yılında gerçekleştirilen Zeve Katliamı da onlardan biri... Batılı devletlerin kışkırtmalarıyla gerçekleştirilen korkunç Zeve Katliamı'nı anlatan Tarihçi akademisyen Abdülaziz Kardaş, Ermenilerden kaçarken eski adı Zaviye olan Zeve köyüne gelen 8 köy halkının burada siperler kazarak müdafaa yaptığını söyledi. Kardaş, “Erkekler harpte olduğu için kadın, yaşlı ve çocuklardan oluşan köylüler, Ermenilerle yoğun çatışmaya girdi. Mühimmatsız halk, 25 Mayıs 1915'te Ermeni çetelere karşı mağlup oldu. Ermeniler gerek Osmanlı ordusundan çaldıkları, gerekse Rusya'dan gelen silahlarla, bu zavallı ve savunmasız halkı katletmek için kullandı. Burada çok büyük bir kıyım yapılarak, 2 bin-2 bin 500 kişi öldürüldü” diye konuştu. Ermeni çetelerinin yaptığı katliamları, hadiselere şahit olanların bizzat ağzından dinleyen bölge halkının acıları da hala taze. Katliamlardan nasibini alan Molakasım Mahallesi'nde, Ermenilerin eline esir düştükten sonra tarlada kurşuna dizilen erkekleri için bugün dahi ağıtlar yakıyor.

ERKEKLERİ KURŞUNA DİZİYORLAR

Katliamları, şahit olan babasından dinleyen Sülhattin Çinkılıç (58) köy büyüklerinin, barış yöntemi olarak “tuz ve ekmeği”, bir elçiyle Ermenilere gönderdiğini söyledi. Fakat tuz ve ekmeği götüren elçinin öldürüldüğünü belirten Çinkılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sonra köyü çembere alıp, herkesi esir alıyorlar. Erkekleri tarlaya getiriyorlar ve kurşuna diziyorlar. Bu sırada erkeklerin kurşuna dizildiğini gören kadınlar, 'vay vay' diye ağıt yakıyorlar. O dönemden sonra bu tarlanın ismi 'Vay Vay Tarlası' oluyor.” 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.