Diploma İçin 'Domuz Yetiştirme' Şartı

Diploma İçin 'Domuz Yetiştirme' Şartı
İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Avrupa Birliği ülkelerindeki veteriner eğitimine akredite olmanın koşulları arasında bulunan uygulamalı domuz eğitimi’ vermeye geçti. Bursa’dan getirilen 5 dişi ve 1 erkek domuz, fakültede beslenmeye başlandı.

Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ragıp Kılıçarslan, fakültenin Avrupa Birliği Eğitim Akteditasyonu için yaptıkları başvuru ardından 5-6 yıl önce gelen heyetin bazı eksiklikler tespit ettiğini ve bunların mutlaka yerine getirmeleri gerektiğini ilettiğini söyledi. Prof.Dr. Kılıçarslan, şöyle dedi:

"Bize, Avrupa Birliği ülkelerinde verilen eğitimlerde uygulamalarında domuzların da olduğunu, bizim de bunu yapmamız gerektiği söylendi. Biz de bunları teorik ders müfredatlarına koyduk. Ancak, uygulamaları da yapabilmek üzere 5 dişi, 1 erkek domuzu 1-2 ay önce fakültemize kazandırdık. Eğitim birliği amacıyla fakültemizde de domuzların da yer almasını, Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği (The European Association of Establishments for Veterinary Education) istiyor. Burada verilen eğitimin AB ülkelerindeki veteriner fakültelerinde verilecek eğitimin teorik ve uygulamalarının uyumlu olması ile ilgili uzun bir hazırlık dönemi geçirdik. Önümüzdeki Ekim ayında ziyaretimize gelip; uygulamalarımızı, eğitim sistemimizi tekrar inceleyecekler. Buna uyumlu olduğumuzu kendilerine kanıtlamış olacağız. Bunun amacı; veteriner fakültesi öğrencilerine verilen eğitimin AB ile uyumlu seviyede ve kalitenin artmış olması. İnşallah bu olduğu zaman hepimiz çok mutlu olacağız."

KONTROLLÜ ÜRETİLECEKLER

Prof. Dr. Ragıp Kılıçarslan, fakültede besledikleri 6 domuzu atlara verilen toz yemleri inek besi yemleri ile karıştırarak beslediklerini, ayrıca her şeyi yiyen bu hayvanlara öğle yemeğinden artanları, yaptırdıkları özel paslanmaz yemliklerde verdiklerini anlattı. Prof. Dr. Kılıçarslan, domuzların çoğalmalarını önlemek için 5 dişi ile erkek domuzu ayırdıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Önümüzdeki günlerde bir dişiyi gebe bırakmayı, çiftleştirmeyi düşünüyoruz. Böylece hem gebelik sürecini incelemek, o eğitimi vermek mümkün olacak. Öğrencilerle birlikte doğumunda da hazır bulunacağız. Daha sonra yavruların bakım ve beslenmesi ile ilgili eğitimimiz olmuş olacak. Bir batında 12-15 yavru yapıyorlar. Dolayısı ile hepsini çiftleştirmeyi, sayılarını çok fazla arttırmayı istemiyoruz. Gebelik süreleri; 3 ay, 3 hafta, 3 gün. Bir yılda 3-4 kez gebe kalabilirler. Bir dişiden yılda 30 yavru elde etmek mümkün. Korkunç üreme yetenekleri var. Öğrencilere uygulama olsun. Gözlem, araştırma yapabilsinler diye 1 tanesini gebe bırakmayı düşünüyoruz."

Prof.Dr. Kılıçarslan, Türkiye’deki veteriner diplomalarının AB ülkelerinde geçmediğini, Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği’ne akredite olduktan sonra eğitim düzeylerinin eşik hale geleceğini, Türk öğrencilerin eş diploma sahibi olabilmeleri için görmedikleri dersleri vermeleri, iyi derecede yabancı dil bilmeleri gerektiğini ekledi.

İSRAİL İÇİN ’DOMUZ KOŞULU’ ARANMIYOR İDDİASI

Avrupa Veteriner Eğitimi Kurumları Birliği’nin veteriner fakültelerindeki eğitim sistemine akreditasyon vermek için İstanbul Üniversitesi Veteriner Fatültesi’nden uygulamalı domuz eğitimi istemesine karşılık, Yahudi inancı uyarınca domuz eti tüketilmesinin haram kabul edildiği İsrail’deki fakülteler için bu koşulu aramadığı ileri sürüldü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
24 Yorum