Yastık Altından 760 Milyon Lira Çıktı!

Yastık Altından 760 Milyon Lira Çıktı!
Taksit ödeme indirim kampanyasından 33 bin kişinin faydalandığını söyledi.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, 1-2 ay önce yaptıkları taksit ödeme indiriminden 33 bin vatandaşın yararlandığını belirterek, “Bu yaklaşık 1.5 milyar liralık bir bedel. Bu paranın 750-760 milyon lirası kredi kullanılmadan vatandaşın yastık altı parası diye tabir edilen paradan getirilip ödendi” dedi. Turan, Anadolu AA Finans Masası’nın konuğu oldu. TOKİ’nin kurulduğu günden bu yana kuruluş amacının ‘konuta erişmekte zorlanan vatandaşları toplu konuta eriştirmek’ olduğunu dile getiren Turan, 2002 yılına kadar yani 18 yılda idarenin yaklaşık 43 bin konut yaptığını aktardı. Turan, 2002 yılından 2014 yılına kadar geçen zamanda ise 655 bin konut imal edildiğinin altını çizdi. Turan, TOKİ’nin dünyada model alındığını dile getirerek, her hafta 3-4 gelişmekte olan ülkeden görüşme talebi aldıklarını söyledi. Kar odaklı çalışmadıklarının altını çizen Mehmet Ergün Turan, 100 liraya mal ettilerse 100 liraya verdiklerini, bunların peşinatlarını aldıktan sonra geri kalan ödemeleri de taksitlendirdiklerini anlattı.
Zaman zaman rahatlatacağız

Turan, bu bir yıl içinde ödendiğinde geri kalan paranın enflasyon karşısında değer kaybetmemesi ve dar gelirli vatandaşların ezilmemesi için memur maaş artış oranında yani en düşük bedelde fiyatlandırmalar yaptıklarını ifade etti. Geri ödemeye başlamış ve 2 yılını doldurmuş vatandaşlara yüzde 20 indirim kampanyaları düzenlediklerini belirten Turan, şöyle devam etti: “1-2 ay önce yaptığımız indirimde hem idare hem Türkiye ekonomisi açısından çok önemli bir veri elde edildi. Bir önceki kampanyada 12 bin kişi bu kampanyadan yararlanmışken, bizim yaptığımız son kampanyada 33 bin vatandaşımız parasını direkt gelip ödeyerek yüzde 20 indirimle borçlarını kapatıp tapularını almaya hak kazandı. Türkiye ekonomisi açısından bana göre daha önemli bir veri ise bu yaklaşık 1.5 milyar liralık bir bedel. Bu paranın yaklaşık yüzde 50’si yani 750-760 milyon lirası kredi kullanılmadan vatandaşın yastık altı parası diye tabir edilen paradan getirilip ödendi. 4-5 hafta içinde bu para yastık altından çıkarılarak yatırıldı. Bu da bence ülke ekonomisi açısından değerlendirilmesi gereken bir veridir. Bunu yılda 1 kez yapmaya çalışıyoruz. Bunu vatandaşlarımızı zaman zaman rahatlatacak çözümler üretmek açısından yapıyoruz.”

Alt ve orta grupta talep patlaması var TOKİ’nin segmentinde alt ve orta gelir grubunda bir balon değil, talep patlaması olduğunu belirten Turan, Gaziantep Şehitkamil’de 1.154 konutu kuralı satışa koyarak talep topladıklarını, 1 hafta içinde yaklaşık 5 bin müracaat geldiğini ve 3 hafta sonunda ise 15 bine yakın talebin geleceğini öngördüklerini söyledi. Turan, İstanbul Kayaşehir’de 1.500 konutluk alt ve orta gelir grubuna konut arzında bulunduklarını aktararak, “Bu konutların 400’ü alt, 1.100’ü de orta gelir grubuydu. 1.500 konuta toplam 77 bin 493 müracaat aldık ve bunları kurayla satmış olacağız. Şunu demek istiyorum, sektörün bazı segmentlerinde yığılma olabilir. Onu da özel sektör kendisi ayarlar. Ama bizim üretim yaptığımız segmentte büyük bir talep var.” İnşaat sektörüne gözümüz gibi bakmalıyız TOKİ Başkanı Turan, gayrimenkul sektörünün ekonomi açısından en önemli sektörlerden biri olduğunu ifade etti. “Ülke açısından katma değeri yüksek malların, ihraç edilecek ürünlerin üretilmesi aslolan şeydir. Dolayısıyla sanayi önceliğimizdir” diyen Turan, sanayinin öncelikli olmasının inşaatın geride bırakılmasını gerektirmediğini anlattı. Mehmet Ergün Turan, 2023 hedeflerinden örnekler vererek, “Hedeflerimize ulaşmamız için inşaat sektörü şu an bulunduğundan daha ileride olmalı. İnşaat sektöründeki hadise çok geniş ve hızlı şekilde katmanlara ulaşan bir sektör. Ekonomik büyüme olduğunda itici güç olarak ortaya çıkıyor. İnşaat sektörüne gözümüz gibi bakmalıyız” diye konuştu.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.