Türklerin Bin Yıllık Göçü Başladı

Türklerin Bin Yıllık Göçü Başladı
Sarıkeçililer, yaz mevsimini geçirecekleri Konya yaylalarına gitmek üzere göçe başladı.

Kış mevsiminde Mersin'in Gülnar, Silifke ve Aydıncık ilçelerine yakın sahil kesimlerinde konaklayan Sarıkeçili Yörükleri, yazı geçirecekleri yaylalara gitmek için yola çıktı.

Yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçimlerini sürdürmek için konargöçer hayatını sürdüren Sarıkeçililer, yazın başlamasıyla birlikte yaylalara göç ediyor. Yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada geçiren Sarıkeçililer, kalan 6 ayda da sahillerde konaklıyor.

Çocuklarının okur yazar olmasını çok isteyen Ömer Karadayı (31), bir kızı ve oğlu olduğunu belirterek "Oğlum 5 yaşında daha okula başlamadı. Kızım 10 yaşında, 4’cü sınıfta. Sekiz ay okul süresinde devamsızlığı çok. Çocuklarımız genelde okul yerine günlerini hayvanlarımızı otlatmakla uğraş veriyor. Konargöçer bir hayat yaşadığımız için yayladan sahile 30 gün geç geliyoruz, yani yeni dönem eğitim öğretim başlamış oluyor. Okullar kapanmadan bir buçuk ay erken göçmek zorunda kalıyoruz. Bu nedenle çocuklarımızın eğitimi yarım kalıyor" dedi.

"ÇOCUKLAR OKUMAK İSTİYOR AMA GEÇİMİMİZ BU"

Karadayı, çocuklarını dersleri aksatmadan okutmak istediğini belirterek "Hayvancılık dışında başka geçim kaynağımız yok" dedi. Yaz mevsimini geçirmek üzere yola çıktıkları Konya'da yerleşik düzene geçme umudu taşıdıklarını ifade eden Karadayı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ümidimiz bir an önce tamamlanmasıdır. Her yıl göçmek hiç de kolay değil, yolda çok güçlük ve sıkıntılar yaşıyoruz. Göç yollarımızda bazı sıkıntı çektiğimiz yerlerde düzenleme yaptılar. Bizim burada dertlerimize çare olarak konaklama yerleri bıraktılar, yardımcı oldular. Ama biz göç etmek değil biran önce iskan olup yerleşik hayata geçmek istiyoruz. Ayrıca, küçükbaş hayvanların satışının canlanması için devlet büyüklerimizin çalışma yapmasını istiyoruz." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum