İhracattaki Düşüş Ne Zaman Yavaşlayacak?

İhracattaki Düşüş Ne Zaman Yavaşlayacak?
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasında Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında yer alması gerektiğini söyledi.

Zeybekci: İhracattaki düşüş mayıs ayından itibaren yavaşlayacak:

Bakan Zeybekci, ihracatta düşüşün mayıs ayından itibaren yavaşlayacağını ifade etti.

Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı tarafından düzenlenen kahvaltıda partisine oy isteyen Zeybekci, "7 Haziran'da iktidar değişmeyecek. İller arasında yarış olacak. Denizli olarak bizleri Ankara'ya daha güçlü gönderin" dedi. Kahvaltı sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, yenilenecek Gümrük Birliği anlaşmasıyla ilgili Türkiye'nin taleplerini hatırlattı. Zeybekci, bunları şöyle sıraladı:

"Bizim Gümrük Birliği anlaşmasıyla ilgili dört talebimiz oldu. Öncelikle Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasında Türkiye'nin karar alma mekanizmalarında yer alması gerekiyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı tüm serbest ticaret anlaşmalarında, otomatik olarak taraf olmasını istedik. Ayrıca, Türkiye'nin Gümrük Birliği anlaşması kapsamındaki ürünlerini taşımada hiçbir engelleme ve taşıma kotasıyla karşılaşmamasını istiyoruz.

Taşımacılıkta Türkiye'ye, Avrupa Birliği ülkesi gibi davranılmalıdır. Bu da olacak. Şu anda yaşadığımız zorlukları yaşamayacağız. 1995 yılında imzaladığımız anlaşmanın dışında tutulan hizmetler, kamu alımları ve tarımın da gümrük birliği kapsamına alınmasını istiyoruz.

11 Mayıs'ta bu alanlarla ilgili de ortak bir deklarasyon yayınlayacağız. Avrupa Birliği'nin Ekonomi Bakanı ile ortak mutabakatımızı ilan edeceğiz. Teknik görüşmelerin başladığını 11 Mayıs'ta ilan edeceğiz."
İHRACATTAKİ DÜŞÜŞ YAVAŞLAYACAK

İhracattaki düşüşün nisan ayında da sürdüğünü belirten Nihat Zeybekci, yılın ilk dört ayındaki düşüşün yüzde 8.1 seviyesinde olduğunu kaydetti. Mayıs ayından itibaren ihracattaki düşüşün yavaşlayacağını belirten Zeybekci, bu konuda şöyle dedi:

"2014 yılı ihracat rakamlarını değerlendirirken, 2015 için dolar ve euro paritesi 1.14 olursa, ihracatta sadece pariteden kaynaklanan yaklaşık 10 milyar dolarlık matematiksel gerileme olacağını söylemiştik.

Ayrıca, petrol fiyatlarındaki geri gidişle toplam hammadde fiyatlarında da yüzde 40 ortalamayla aşağıya gideceğini beklediğimizden, ihraç ürünlerindeki fiyatları da aşağıya çekeceğini söylemiştik.

18-22 milyar dolar arasında değişen ihracatta düşüş olacağını zaten söylemiştik. Mayıs ayından itibaren ihracat toparlanma aşamasına girecek; düşme yüzde 7- 8 seviyesinde değil, yüzde 5'in altına gelmesini bekliyoruz.

Çin ihracatı da yüzde 15 seviyesine düştü. AB ülkelerinin ihracatında da düşüş var. Dünyada ihracat rakamlarında yeni bir alt kademe yeni bir baz oluşuyor. Türkiye'nin ithalatı ihracatın karşılama oranı yüzde 80 seviyesine gelecek.

Cari açık yüzde dört seviyesine, büyümede 2014'den daha iyi noktada olacağız. Türkiye, enflasyonla mücadelede de başarılı olacak. İstihdam artarak devam edecek, işsizlik rakamları da eksi yöne doğru yönünü çevirecek."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum