Yozgat'ta 'Püskevit'ten Sonra 'Adana Mavrası'

Yozgat'ta 'Püskevit'ten Sonra 'Adana Mavrası'
MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin seçim vaadlerini sıraladıktan sonra inandırıcılık vurgulaması yaptığı 'püskevit'ten sonra 'Adana mavrası' dedi

Bahçeli, 'püskevit'ten sonra 'Adana mavrası' dedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim vaadlerini sıraladıktan sonra inandırıcılık vurgulaması yaptığı, "Bunlar Adana mavrası değil" şeklinde kullandığı ‘mavra’ kelimesi Adana yöresinde ‘palavra, boş konuşma’ anlamında kullanılıyor.

Bahçeli 2011 seçimlerinde de yabancı kaynaklı bir kelime olan bisküviyi yine Adana bölgesindeki yerel ağızdan kullanıp ‘püskevit’ demiş, bu konuşma videosu o dönemde tıklanma rekoru kırmıştı.

‘Mavra’ kelimesinin asıl tanımı bir milin döndürülmesiyle çalışan, kuyu, nehir veya göletten su çekmek için kullanılan düzenekle ilgili. Düzeneği döndürmek için ya hızlı akan bir akarsu, ya at veya eşek, ya da insan gücü kullanılıyor.

Mil yatağına da bir miktar kömür konularak gıcırtı çıkarması, böylece düzeneği kuran istirahate çekildiğinde mavranın dönüp dönmediğini duyması sağlanıyor.

Bu benzetmeden yola çıkarak, bölgede gereksiz yere boş boş konuşan (martaval atan) biri için "Mavrayı kurdu, konuşur" denilip, gerçekleşmesi mümkün olmayan şeyleri yapabileceği iddiasında bulunduğuna işaret etmek için "Amma mavra atıyor" deniliyor.

Eskiden Adana’nın ilçesi olan Osmaniye doğumlu olan Devlet Bahçeli’nin kendi yöresi dillerinden seçtiği bu benzetmelerden biri de 2011 seçiminde yaşanmıştı.

Halkın yoksulluğunu anlatırken TV ekranlarında bisküvi ve çikolata reklamları gösterilirken, evinde bunu izleyen ailelerin çocuklarının özenmesini anımsatmış, "Bu çocuklar, anne bana niye püskevit (birküvi) almıyorsun" dediklerini aktarmıştı.

Yozgat’taki bu konuşmasından yüzlerce kolaj ve karikatür yapılmış, konuşmanın bu bölümü sosyal medyada tıklanma rekorları kırmış, o seçim döneminin en çok konuşulan epsprisi olmuştu.

Bahçeli de bu durumdan memnun olduğunu belirterek, "Yoksul olan insanlarımızın çocukları bu kadar köşe yazarlığı yapacak kadar kavramları diksiyona uygun bir şekilde söyleyemiyor. Ben yoksul çocuklarımızın anlayacağı dilden konuşuyorum. Biz püskevit demesini de biliriz, bisküvi demesini de biliriz" demişti

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum