Bakan Zeybekci: Merkez Acele Etti

Bakan Zeybekci: Merkez Acele Etti
Ekonomi Bakanı Zeybekci, yüzde 5,5'lik enflasyon hedefinden sapmayı gerektirecek bir durumda olmadığını belirterek, Merkez 'Acele etti' dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın, 2015 yıl sonu enflasyon tahminlerini 1,3 puan yukarı güncelleyerek yüzde 5,5'ten yüzde 6,8'e yükseltmesiyle ilgili soruları yanıtladı. 

Başçı'nın geçen hafta zorunlu karşılıklara ilişkin yaptığı açıklamaların Türkiye ekonomisiyle ilgili olumlu beklentileri desteklediğini, bu görüşe katıldıklarını belirten Zeybekci, enflasyonla ilgili düzeltmenin ise zamansız olduğunu savundu. 

Henüz ilk çeyreğin sonunda olduklarını, sonraki çeyreklerde Türkiye ekonomisine yönelik olumlu beklentilerin bulunduğunu anlatan Zeybekci, şöyle konuştu: 

"Türkiye ekonomisi şu anda, yüzde 5,5 enflasyon hedefinden sapmayı gerektirecek bir noktada değildir. 2015 ile ilgili olumlu beklentilerimizin en yüksek düzeyde olduğu ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekteki sonuçları görmeden enflasyonu yüzde 5,5'den 6,8'e yeni hedef olarak revize etmek aceleciliktir. İnşallah 2015 yılını, enflasyonda yüzde 5,5, cari açıkta da yüzde 4'ler, büyümede de yüzde 4 hatta biraz üzerinde sonuçlarla kapatacağız. Türkiye ekonomisinin önümüzdeki üç çeyrekteki değerlerini şu anda öngörerek böyle olacağına inanıyorum."  

Cari açık, sanayi üretim endeksi ve tüketici güven endekslerinde gelecek üç çeyrekte başarılı bir performans beklediklerini ifade eden Zeybekci, para piyasalarının seçim ortamından rahatsız olmasının normal olduğunu söyledi. 

SEÇİME YÖNELİK OLUMSUZ ALGILAMA

Piyasaların bir yılda 3 seçim yapılması nedeniyle 7 Haziran seçimlerini olumsuz algıladığını ifade eden Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Olumsuz algılama sonucu gerek enflasyon üzerinde gerekse kurlar üzerinde belirli bir miktar köpük değeri, yani spekülatif değer vardır. 7 Haziran seçimlerine ilişkin tahminlerin mayıs ayının 10'undan sonra daha net bir şekilde algılanmaya başlanmasıyla gerek kurun üzerindeki gerekse de enflasyon üzerindeki o spekülatif limitler ve marjın da ortadan kalkacağına inanıyorum."

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta açıkladığı Enflasyon Raporu'nda petrol fiyatlarındaki güncelleme ve Türk Lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki hareketler nedeniyle yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 5,5'den yüzde 6,8'e yükselttiklerini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.