Böylesi 50 Yıldır Görülmedi!

Böylesi 50 Yıldır Görülmedi!
Türkiye'nin 'çekirdeksiz üzüm ambarı' olarak bilinen Manisa ovasını don vurdu.

Manisa Gediz Ovası, 5 milyon dekarlık ekili dikili alanıyla Türkiye'nin en büyük tarım alanlarından biri oldu. Bu alanın 1 milyon dekarlık bölümünde 'Sultaniye' cinsi çekirdeksiz üzüm yetiştiriliyor.

Diğer tarım ürünlerinin yanı sıra üzüm, Manisa'daki çiftçilerin önemli kazanç kapılarından birisi. Ancak, geçen 23 Nisan'da, son 50 yılda görülmediği bildirilen, ısının sıfırın altında 2 dereceye düşmesi üzerine don meydana geldi. Bir gecede, birkaç saat süren don olayı ardından üzüm üreticileri şoke oldu. Manisa'da, 1 milyon dekarlık alanda bulunan üzüm bağlarının yaklaşık 340 bin dekarlık bölümü zarar gördü. Bu arazilerin yüzde 80'lik bölümündeki üzümler ise, tamamen donup dalında kurudu.

htwgc_1430732256_5449.jpg

Don olayından sadece, şaraplık olarak yetiştirilen ve özel olarak korunan bağlar ile bazı yüksek bölgelerdeki bağların zarar görmedikleri öğrenildi. Üzümde, rekoltenin 100 bin tonun altına inmesinin beklenmesi ise, yaşanan afetin büyüklüğünü gözler önüne serdi. Geçen yıl 280 bin ton olan rekoltenin, bugüne kadar en kötü olduğu zamanda bile ancak 185 bin tonlara kadar indiğine dikkat çekildi. Bu tür felaketler sonrasında zararlarını karşılayabilmek için tarım sigortası yaptıran çiftçilerin sayısı da genele bakıldığı zaman çok alt sıralarda kaldı. Manisa'da 5 milyon dekarlık tarım arazisinin, sadece yüzde 10'luk bölümü olan 500 bin dekarlık bölümünün sigortalı olduğu öğrenildi. Sigortayı yaptıran çiftçilerin de, zararlarını tam olarak karşılayamadıkları kaydedildi.

BORÇLARIN 3 YIL ERTELENMESİ İSTENDİ

Bağlardaki dondan en çok etkilenen ilçelerden birisi iseTurgutlu oldu. Turgutlu'da, üzüm üretilen 90 bin dekarlık araziden 75 bin dekarının zarar gördüğü açıklandı. Geçen yıl 35 bin ton çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesine ulaştıklarını anlatan Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol, şöyle dedi: "Bu rakamım bu yıl 8 bin tonlarda kalmasını bekliyoruz. Babadan tarım yapan birisiyim. 50 yıldır böyle bir don olayı yaşanmadı.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum