Tuzda Satın Alma ve Birleşme Sinyali

Tuzda Satın Alma ve Birleşme Sinyali
Estuz’un Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Özdemir, önümüzdeki yıllarda tuzda satın alma ve birleşmelerin yaşanabileceğine dikkat çekti.

Tuz sektöründe önümüzdeki yıllarda birleşmeler ve satın almaların yaşanabileceği belirtiliyor. 

Sektörde 33 yılı geride bırakan ve üç ayrı bölgede olmak üzere üç ayrı tesiste faaliyet gösteren Estuz’un Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Özdemir, kendi tuz kaynağı bulunmayan küçük işletmelerin önümüzdeki yıllar içerisinde rekabet şanslarını yitireceklerini ve üretimlerini sonlandıracaklarını öngördü.

Özdemir, “Bu tür işletmeler, üretim yaptıkları dönemde ham tuz tedariğini sağlamış oldukları kaynaklardan, ham tuz yerine işlenmiş tuz alarak üretim yerine tuz ticareti/bayilik yapmak zorunda kalacaklardır. Bu bağlamda, sektörde satın alma ve birleşmelerde söz konusu olabilir. Büyük firmalar, küçük lokal firmaları bünyesine katarak pazar paylarını artırmayı hedefleyebilir” görüşünü kaydetti. 

Türkiye’nin her bölgesinde birçok tuz üreticisinin bulunduğunu bildiren Vedat Özdemir, ham tuz kaynağına yakın olan üreticilerin taşıma maliyetinin düşük olduğunu söyledi. Özdemir, “Ancak, kaynağa uzak mesafede olan lokal tuz üreticileri,  gerek düşük üretim kapasitesi gerekse nakliye maliyeti sebebiyle bölgesi dışına çıkamamakta ve satışını artıramadığı içinde düşük üretim kapasitesi-yüksek ürün maliyeti sarmalı içerisinde mücadele etmektedir” diye konuştu.  

Tuz pazarında rekabet büyük

Vedat Özdemir, tuz pazarında yoğun bir rekabetin de yaşandığına işaret etti.  Günümüz şartlarında tuz ithalatının ciddi boyutlara ulaşmayacağını tahmin eden Özdemir, mali değeri düşük olan tuzun piyasaya arzının yüksek olmasının yurtiçi piyasada ciddi bir rekabete sebep olduğunu söyledi. Özdemir, “Bu nedenle tuz alıcılarının pazarlık gücü de artmaktadır” dedi. 

Özdemir, üreticilerin yoğun rekabet ortamında karlılık sağlayabilmelerinin otomasyona bağlı üretim modeline geçerek, emek yoğun çalışma düzeninden kurtulmaları ile mümkün olacağını vurgulayarak, tuz üretiminin de kaynağında ya da kaynağa en yakın noktada gerçekleştirilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.