İşte Paralel Yapının Son Sinsi Planı

İşte Paralel Yapının Son Sinsi Planı
Örgüt üyesi tutukluları korsan kararlarıyla tahliye etme girişimi başarısız olan paralel yapı, sinsiz planı devre soktu.

 ‘Yok hükmünde karar’a dayanarak yapılan talepleri esasa kaydeden Silivri 2.İnfaz Hakimi Engin Yıldırımer ise yeni bir skandala kapı araladı.

Tevhid Selam, yasa dışı dinleme, casusluk ve Hrant Dink gibi soruşturmalar çerçevesinde tutuklu yargılanan şüphelileri tahliye ettirerek örgüte moral kazandırmaya çalışan paralel yapı avukatları yeni bir oyun devreye soktu. Avukatlar, iki ayrı asliye ceza mahkemesinin yetkileri olmadığı halde verdiği reddi hakim ve tahliye kararlarının 'yok hükmünde' sayılmasına rağmen Silivri Cezaevi'ndeki infaz hakimliği üzerinden 'hukuksuz mücadeleye devam' kararı aldı.

KARAR YOK HÜKMÜNDE

İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer, İstanbul'da parelel yapı soruşturmaları kapsamında tutuklanan 63 şüpheliye geçtiğimiz hafta sonu korsan kararlarla tahliye yolu açmıştı. Hazırlık soruşturması evresinde hiçbir yetkisi olmayan bu iki mahkemenin verdiği skandal kararlar adliyede krize neden olmuştu.

Yetkili İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, iki mahkemenin verdiği 'reddi hakim' ve 'tahliye' kararlarının, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'ne yeni görevlendirilen hakim ise kendi mahkemesinin verdiği 'tahliye' kararının 'yok hükmünde' olduğuna yönelik karar almıştı. Böylece paralel yapının korsan tahliye girişimleri önlenmişti. Hukuk skandalına yol açan kararların ardından olaya el koyan HSYK iki hakimi açığa almış ve hakimler hakkında soruşturma izni vermişti. Asliye ceza hakimleri Özçelik ve Başer, soruşturmanın ardından çıkarıldıkları mahkemede 'darbe girişimi' ve 'örgüt üyeliği' suçlarından tutuklanmıştı.

YENİ PLAN SİLİVRİ

Yargıdaki uzantılarını devreye sokarak 63 tutukluyu tahliye etme oyunu tutmayan paralel yapı ise şimdi yeni bir taktik geliştirdi. Tevhid Selam, yasa dışı dinleme, casusluk ve Hrant Dink soruşturmalarının tutuklunanan ve Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan şüphelilerin avukatları, asliye ceza oyunu tutmayınca ardından şimdi de Silivri İnfaz Hakimliği üzerinden kriz çıkarmak için kolları sıvadı. Avukatlar, Asliye Ceza Mahkemesi'nin krize yol açan hukuksuz tahliyesindeki yöntemi izleyerek geçtiğimiz perşembe günü Silivri 2. İnfaz Hakimliğine çok sayıda dilekçe verdi.

HAKİM ESASA KAYDETTİ

Dilekçelerine 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin “yok hükmündeki” tahliye kararını da delil olarak ekleyen avukatlar sözkonusu korsan kararın uygulanması talebinde bulundu. 32. Asliye Ceza'nın kararının yok hükmünde olması ve tahliye yetkisi olmamasına rağmen Silivri 2. İnfaz Hakimi Engin Yıldırımer ise dosyaları esasa kaydettti. Yıldırımer'in bu tutumu ise yeni oyunun bir parçası olarak yorumlandı. Silivri 2. İnfaz Hakimi Yıldırımer'in, ayrıca konuyla ilgili Bakırköy savcılığına mütalaa sorduğu da öğrenildi. Hakimin bugünlerde söz konusu konuyla ilgili karar vermesi bekleniyor.

Korsan hakimin kararına itiraz

Eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in daha önce baktığı bir davada hapis cezasına çarptırılan hükümlü Zennur Durdi'in avukatı Baran Doğan, müvekkilinin yeniden yargılanmasını talep etti. Doğan, Özçelik'in örgüt üyesi olduğu, emir talimat çerçevesinde hareket ettiği ve sistematik bir şekilde taraflı davrandığının son süreçte ortaya çıktığını söyledi. Özçelik'in, dönemin özel yetkili İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi başkanıyken Durdi'ye “terör örgütü üyeliği” ve patlayıcı madde bulundurma” gibi suçlardan 25 yıl 6 ay hapis cezası verdiği öğrenildi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum