Kerime Yıldız

Kerime Yıldız

Sanırsın Beatles, Amca Oğulları

Sanırsın Beatles, Amca Oğulları

Bâ­zen gün­de­mi çok ge­ri­den tâ­kip edi­yo­rum. Ku­sû­ru­ma bak­ma­yın. 

Ga­ze­te­mi­zin mu­hâ­bi­ri Enes Ba­ba­can, 1 Ma­yıs afi­şin­de­ki Be­at­le­s’­ı li­se­li genç­ler san­mış. Ne ge­yik­ler ne ge­yik­le­r… Ma­şal­lah, her­kes Be­at­les uz­ma­nı ol­du. “Be­at­les is­mi ne­re­den ge­li­yor?” di­ye sor­san ce­vap ve­re­me­ye­cek bir alay zır­câ­hil, sos­yal med­ya­da, “Böy­le câ­hil bir ga­ze­te ka­pan­sın.” di­ye­cek ka­dar ile­ri git­ti. Ne di­ye­yim, si­zin ma­hal­le­den kız is­ter­sek ver­me­yin. Biz­den de kız al­ma­yın.

Afi­şi gör­düm. Bal gi­bi li­se­li genç­le­ri pro­vo­kas­yo­na dâ­vet eden bir afiş. Da­ha ev­vel, Be­at­le­s’­ın o  fo­toğ­ra­fı­nı gör­me­yen bi­ri­nin de bal gi­bi li­se­li genç­ler zan­ne­de­ce­ği bir fo­toğ­raf. Afiş de­şif­re ol­du ya çe­vir ga­zı yan­ma­sın: “A­aa Bi­dıl­s’­ı bil­mi­yo­ooo­” San­ki asıl ko­nu­muz bu. 

Ber­kin El­van için de ey­lem çağ­rı­sı yap­tı­lar. Si­yah be­yaz kor­ku fil­mi gi­bi. Hary Pot­te­r’­da­ki hort­ku­luk­lar gi­bi. Sey­re­din­ce in­sa­nın ca­nı çe­ki­li­yor. Rü­yâ­sın­da gö­ren sıç­ra­yıp uya­nır. Son­ra ne ol­du? “Ben öy­le de­mek is­te­me­dim.” di­ye hep be­râ­ber çark et­ti­ler.

Bu se­fer, hort­ku­luk­lar ye­ri­ne, okul bi­tin­ce zıp­la­yan li­se­li po­zun­da­ki  Be­at­le­s’­ı kul­lan­dı­lar. Ne ka­dar mâ­sum de­ğil mi? İn­sa­nın Tak­si­m’­e gi­de­si ge­li­yor. 

Ya ar­ka­daş, bir ke­re de ka­lı­bı­nı­zın ada­mı olun. Bir ke­re de be­del öde­yin. “E­vet, biz li­se­li genç­le­ri so­ka­ğa ça­ğır­dık.” di­ye­cek ba­ba­yi­ğit ne­re­de? Bu se­fer im­dât­la­rı­na Be­at­les ye­tiş­ti.

Be­at­les gru­bu­nun mü­zik ka­abi­li­ye­ti­ni tar­tış­mam. Var­dı ki bu ka­dar ba­şa­rı­lı ol­du­lar. Ama fel­se­fe­le­ri, ya­şa­yış­la­rı beş pa­ra et­mez. Hip­pi­le­rin iyi âi­le ço­cu­ğu ver­si­yo­nu. Ne de ol­sa İn­gi­liz­ler. Kra­vat ve ta­kım el­bi­sey­le iş­lem ta­mam. 

Bu hip­pi­le­rin, he­sap­ta fel­se­fe­le­ri var­dı.  60’lar­da, sa­vaş ol­ma­yan, öz­gür bir dün­yâ is­ti­yor­lar­dı. Ta­mam sa­vaş ol­ma­sın, ne ol­sun? Uyuş­tu­ru­cu, al­kol, seks. Ad­la­rı da çi­çek ço­cuk­lar­dı. “Sa­vaş­ma, se­viş!” di­ye baş­la­dı­lar; “Ça­lış­ma, se­viş!”e var­dır­dı­lar. Ee­e, kim ça­lış­sın? Kim ça­lı­şır­sa ça­lış­sın, umur­la­rın­da mı? Pis­lik için­de ya­şı­yor­lar­dı. Din yok, âi­le yok. Gü­yâ ka­pi­ta­liz­me kar­şıy­dı­lar ama, ka­pi­ta­liz­min ye­ni si­la­hı olan uyuş­tu­ru­cu ve seks ti­câ­re­ti­ni can­lan­dır­mak için kul­la­nıl­dık­la­rı­nı bil­mi­yor­lar­dı. Hip­pi­lik, hip­pi­ler­le bir­lik­te yok ol­du. Ne ya­zık ki dün­yâ­ya çok kö­tü bir mî­ras bı­rak­tı­lar. 

Bun­la­rın bir de yol­la­ra düş­me ve Uzak­do­ğu fel­se­fe­si me­ra­kı var­dı. Be­at ku­şa­ğı­nın tem­sil­ci­le­rin­den Jack Ke­ro­ua­c’­ın  “On The Ro­ad-Yol­da­” ki­ta­bın­dan yo­la çı­ka­rak, Hin­dis­tan ve Ne­pal için yol­la­ra düş­tü­ler. Hi­kâ­ye­… O yıl­lar­da, Ne­pal uyuş­tu­ru­cu cen­ne­tiy­di. Ne­pa­l’­e gi­der­ken mec­bû­ren Tür­ki­ye­’den ge­çi­yor­lar­dı. Bi­zim ba­tı hay­ra­nı öz­gür, sol­cu genç­ler , da­ha doğ­ru­su bi­zim “çi­çek ço­cuk­la­r”, bun­la­rı bir halt sa­nıp kal­dık­la­rı bit­li pi­re­li otel­ler­de zi­yâ­ret edi­yor­lar­dı. 

İş­te bu mis­kin­le­rin en bü­yük pro­pa­gan­da araç­la­rı mü­zik­ti. Be­at­-le­s’­ın il­ham kay­na­ğı da bun­lar­dı. Özel­lik­le John Len­non, bir hip­pi gi­bi ya­şı­yor­du. Be­at­le­s’­ın bâ­zı şar­kı­la­rın­da uyuş­tu­ru­cu çağ­rı­sı var­dı. 1930’lar­da Ame­ri­ka­’da es­râ­rın ya­sak­lan­ma­sı ile zor za­man­lar ya­şa­yan uyuş­tu­ru­cu pi­ya­sa­sı, hip­pi­ler ve Be­at­les gi­bi mü­zik top­lu­luk­la­rı sâ­ye­sin­de kal­kı­nıp dün­yâ­yı ze­hir­le­me­ye de­vâm et­ti­ler. 

“A­aa Bi­dıl­s’­ı bil­mi­yo­oo­” di­ye­rek ken­di­si­ni ay­rı­ca­lık­lı sa­nan za­val­lı­lar! 

Ay­na­ya ba­kıp ken­di­niz­le alay edin. Be­at­les din­le­di­ği­niz ka­dar ki­tap da oku­yun. Bi­raz, va­ro­luş­çu­luk, hip­pi­ler ve Ame­ri­ka­’da­ki be­at’­le­ri araş­tı­rın. O afiş­te öz­gür­ce zıp­la­yan li­se ta­le­be­si kı­lık­lı Be­at­les üye­le­ri­nin ge­ri­sin­de­ki vah­şi ka­pi­ta­liz­mi gö­rün. Üz­gü­nüm, am­ca oğul­la­rı­nız gö­rün­dük­le­ri ka­dar mâ­sum de­ğil. Tıp­kı ge­zi­ci­ler gi­bi. 

Bir çift la­fım da Za­man Ga­ze­tesi­’ne.

“As­ga­ri mü­zik bil­gi­si olan Be­at­le­s’­ı bi­lir.” di­ye, bi­zim ga­ze­tey­le dal­ga­sı­nı geç­miş.

Si­ze ne olu­yor anam ba­bam?

Ce­ma­at ev­le­rin­de, ri­sâ­le ara­sı Be­at­les mı din­li­yor­su­nuz?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
25 Yorum
Kerime Yıldız Arşivi