Makinistlerin Grevi Milyonları Etkiledi

Makinistlerin Grevi Milyonları Etkiledi
Almanya'da makinistlerin pazar gününe kadar sürecek grevi sebebiyle ulaşımda büyük aksaklıklar yaşanıyor.

Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn'ın (DB) seferlerinin üçte ikisi iptal edildi. DB tarihinin en uzun süreli grevinden milyonlarca yolcu etkilendi. Banliyö trenlerindeki makinistlerin de greve gitmesi şehir içi ulaşımda aksaklıklara yol açtı.

Grevin özellikle Almanya'nın doğusundaki eyaletleri ve yük trafiğini vurduğu belirtildi. Ülkenin batısında birkaç bin makinistin memur olması sebebiyle grev yapma hakkı bulunmadığı ifade edildi. İş bırakma eyleminin ağırlık merkezlerinin Berlin, Halle, Leipzig, Dresden, Frankfurt ve Mannheim olduğu kaydedildi.

Siyasetçiler ve DB şirketi, işveren ile sendikanın Uzlaşma Kurulu'na başvurmasını isterken, birçok siyasetçi de bu tür anlaşmazlıklarda Uzlaşma Kurulu'na gitmenin zorunlu hale getirilmesini talep ediyor. Makinistlerin Sendikası GDL ise bunu reddediyor.

GDL Başkanı Claus Weselsky, grevin sendika üyelerinin temel hakkı olduğunu belirterek iş bırakma eyleminin yasal ve ölçülü olduğunu savundu.

Deutsche Bahn şirketinin, sendikanın taleplerine yaklaşmadığını yineleyen Weselsky, DB yönetiminin makinistleri suçlamayı sürdürmesi durumunda GDL üyelerinin yöneticileri cezalandırmaya devam edeceğini kaydetti.

Berlin Merkez Tren İstasyonu'nda AA muhabirine konuşan yolcular ise GDL'nin grevinin ölçülü olmadığı görüşünde.

138 SAATLİK REKOR GREV

Almanya'da demiryollarındaki en uzun süreli iş bırakma eylemi olarak nitelendirilen grev toplam 138 saat sürecek. Grev, yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakmasıyla 4 Mayıs Pazartesi günü TSİ 16.00'da başladı. Yolcu trenlerinin makinistleri ise bu sabah TSİ 03.00'te iş bıraktı. Makinistlerin eylemi 10 Mayıs Pazar günü TSİ 10.00'a kadar sürecek.

Grevden dolayı Alman ekonomisinin yaklaşık 500 milyon avro zarar göreceği tahmin ediliyor.

DB, en son iki aşamalı olarak 1 Temmuz'dan itibaren toplam yüzde 4,7 ücret artışı ve 30 Haziran'a kadar bir seferliğine bin avro ödemeyi teklif etmiş ancak GDL bunu reddetmişti.

Sendika, makinistler için yaklaşık yüzde 5 ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. GDL ayrıca fazla mesainin sınırlandırılmasını ve emeklilik düzenlemesinin iyileştirilmesini istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.