Zam Kapıda! Deponuzu Doldurun

Zam Kapıda! Deponuzu Doldurun
Petrolde yeniden başlayan yükseliş hamlesi ara ara kesintiye uğrasa da bugün 68 dolar sınırına dayanarak devam ediyor

Brent türü petrol fiyatı Haziran 2014'de ise 115 dolardan sert başlayan sert bir düşüşle Ocak 2015'de 45 dolara kadar gelmişti.

Petrolde tarihi zirve Temmuz 2008'de 147 doları geçmişti. Ardından gelen büyük ekonomik buhran fiyatları Aralık 2008'de 36 dolara kadar geri çekmişti. Dünya ekonomilerinde yeniden toparlanmanın başlaması ile perol fiyatları yeniden bir yükseliş hareketine başlamış ve 2011 yılı başında 126 dolara ulaşmıştı.

Ekonomilerdeki toparlanmanın beklendiği kadar güçlü olmadığının ortaya çıkması ve Avrupa Birliği'nin ekonomik krize girmesi ile petrol fiyatları yeniden ama yavaş yavaş düşüşler yaşayarak 2014 yılına kadar 90 ila 115 dolar arasında seyretti.

Son olarak Haziran 2014'de 115 doların üzerini gören fiyatlar o tarihten sonra yine 2008-2009 kriz sürecinde olduğu gibi çok sert şekilde gerilemeye başladı. Haziran 2014'den Ocak 2015'e kadar fiyatlar 115 dolardan 45 dolara gerilemiş oldu.

Uluslararası piyasalarda Çin'in beklenenden daha yavaş büyüyeceği ve petrole olan talebin düşeceği gerekçe gösterilen bu düşüş Türkiye gibi bir çok ithalatçı ülkede sevinçle karşılandı.

Petrol fiyatları 6-9 ay gecikme ile aynı zamanda doğalgaz fiyatlarının da belirlenmesinde baz alınıyor. Bu nedenle petrol fiyatalarındaki düşüş yılda 50-60 milyar dolar enerji ithalatına para harcayan Türkiye için çok önemli olmaktadır.

Petrol fiyatları aynı zamanda vatandaş için önemli. Araç sayısı 19 milyonu geçen Türkiye'de petrol fiyatalarının artışı vatandaşın aracının deposunu daha yüksek bir fiyata dolduracağı anlamına geliyor. Akaryakıt fiyatlarında ikinci bir etken de doların fiyatının artması oluyor.

İlk hareket 62 dolar ve şimdi 68 dolar

Petrol fiyatlarında bu yılın başında 45 dolardan başlayan yeni yükselişte ilk zirve 62 dolar olmuş ve bu seviyelerden yeniden kısa bir gevşeme yaşanmıştı.

Mart ayında yeniden 52 dolardan başlayan fiyat yükselişi ise bugün itibari ile 68 doların üzerine çıkarak bu yılın rekoru oldu.

Son günlerde hem petrol hem de doların değer kazanması ile kısa aralıklarla peş peşe gelen akaryakıt zamları petrolde yaşanan bu yükselişin devam etmesi ile sürecek gibi görülüyor.

Sabit vergiler yüksek

Akaryakıt fiyatlarında uluslararası piyasada fiyat düşüşleri karşısında yurtiçinde fiyatların çok düşmemesi insanların kafasını karıştırabiliyor. Burada bilinmesi gereken nokta akaryakıtta sabit verginin de olmasıdır.

Sabit vergi üzerine akaryakıt fiyatı eklendikten sonra bir de KDV alınarak tüketicinin ödeyeceği miktar ortaya çıkıyor. Bu nedenle fiyat düşüşleri daha sınırlı yansırken fiyat yükselişleri daha etkili oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum