Taliban İçinde Ayrılıklar Artıyor

Taliban İçinde Ayrılıklar Artıyor
Afganistan ile Taliban arasındaki barış müzakerelerinin sürmesi, görüş ayrılıklarını artırarak örgütten kopmalara sebep oldu.

İsminin gizli kalması şartıyla AA muhabirine konuşan Afganistan Talibanı komutanları, Taliban'ın Afgan hükümetiyle Doha'da yaptığı barış görüşmelerinin militanlar arasında bölünmelere neden olduğunu ve görüşmelerin başarılı olma ihtimalinin çok az olduğunu söyledi.

Binlerce Taliban üyesinin hayatını kaybettiğini ve hapishanelerde bulunduğunu belirten Taliban komutanı, "Böyle bir durumda barış görüşmelerinde yüzde 2 başarı umudu bile görmüyorum. Biz şeriat sistemi uygulanana ve Amerikan askerleri dahil bütün yabancı birlikler topraklarımızdan çekilene dek mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

Doha görüşmelerinin başarısızlık sorumluluğunun Afgan hükümetine ait olacağını savunan komutan, "Birinci şartımız yabancı askerlerin geri çekilmesi, hapishanelerdeki tutuklularımızın serbest bırakılması ve şeriat sisteminin uygulanmasıdır. Geçen cuma günü bütün Taliban komutanları tüm Afganistan'da aynı anda Azim operasyonunu başlattı ve bu operasyon devam edecek" dedi.

Afganistan'da yeni hükümet, geçen eylül ayı sonunda göreve başlamasının ardından Talibanla müzakerelere hazır olduğunu duyurmuştu. Mart ayında taraflar arasında gizli görüşmelerin başladığı iddia edilmiş, ancak hükümet bu iddiaları reddederek müzakerelerin başlamasından Afgan halkının da haberdar edileceğini ilan etmişti.

Süreçte, Taliban lideri Molla Ömer'in müzakereci Kari Din Muhammed'i görevden aldığı ve Taliban askeri şurasının barış görüşmelerini reddettiği iddia edilmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.