Tarihinde İkinci Kez Gerçekleşecek

Tarihinde İkinci Kez Gerçekleşecek
“G20 Tarım Bakanları Toplantısı” nı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in ev sahipliğinde, İstanbul'da gerçekleştiriyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın girişimleri ile düzenlenecek olan bu toplantı, G20 tarihinde ikinci kez gerçekleştirilecek olması nedeniyle de özel bir öneme sahiplik ediyor.

Küresel ekonominin büyük bölümünü oluşturan G20 üyelerinin yanı sıra davetli ülkelerin (Singapur, İsveç, Azerbaycan, Malezya, İspanya) Tarım Bakanları ile bu alanda faaliyet gösteren birçok uluslararası kuruluş (FAO, OECD, WTO, WB, IFPRI, WFP, IFAD, CIHEAM)* Başkanı ve üst düzey temsilcilerinin bir araya geleceği “G20 Tarım Bakanları Toplantısı”  ülkemizin ve Bakanlığımızın uluslararası alanda görünürlüğüne de önemli katkıda bulunacaktır. 

Halen 805 milyon insanın açlık nedeni ile hayatta kalma mücadelesi verdiği 21. yüzyılda 600 milyon insan obezite problemi yaşamaktadır. Her yıl 1,3 milyar ton üretilmiş gıdanın israf ya da çeşitli sebeplerle kaybedildiği dünyamızda, alınacak tedbirlerle bu miktarın yarısının kazanılması durumunda bile açlık çeken bunca insanı beslemek mümkün olacaktır.

“Sürdürülebilir Gıda Sistemlerinin Tesisi Kapsamında Gıda İsrafı ve Kayıpları” konusu Bakanlığımız önderliğinde Toplantının ana teması olarak belirlenmiştir.  G20 üyelerinin görüşleri alınarak, gıda israfı ve kayıpları konusunu ele alan ortak  “Bildiri”  Toplantı sonucunda kabul edilecek. 

Dünyanın en yüksek temsil gücüne sahip platformlarından biri olan G20’nin gündeminde, gıda israfı ve kayıpları konusunun Tarım Bakanları düzeyinde ilk defa ele alınacak olması, sadece üyeler açısından değil düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler için de önemini taşıyor.

Ayrıca toplantı, uzun vadede sağlanacak gıda tasarrufu ile doğal kaynakların korunması ve gelecek nesillere daha sürdürülebilir bir çevre bırakılması amaçlarına da hizmet etmesi bekleniyor.

Bakan Eker toplantı süresince ABD, Çin, İtalya, Japonya, Kanada Tarım Bakanları ve Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri ile ayrı ayrı ikili görüşmelerde bulunacak ve farklı konularda işbirliği anlaşmaları imzalanacak.

G20 çalışmaları, çok yıllık programlar şeklinde uygulanmaktadır. Ülkemizin dönem başkanlığı sırasında başlatılan çalışmalar, bizden sonraki dönem başkanlıkları tarafından tarım konusunda yapılacak çalışmalara ışık tutacak ve küresel düzeyde tarım sektörünün sorunlarının çözümüne katkıda bulunması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.