Devlet Tiyatrosu O Ayıbı Temizledi!

Devlet Tiyatrosu O Ayıbı Temizledi!
Üstad Nuri Pakdil'in Umut adlı tiyatro oyunu, Ankara Devlet Tiyatrosu tarafından dün ilk kez sahnelenerek Ankara’da sanatseverlerle buluştu.

Usta edebiyatçı Nuri Pakdil’in yazdığı eser, İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi’nde ilk kez sahnelenirken tiyatroseverler tarafından ilgiyle izlendi.

Yönetmenliğini T. Murat Demirbaş’ın yaptığı oyun kent ve doğa karşıtlığı üzerinden insanı ve insanın bu dünyadaki konumunu sorgularken, insanların kendileriyle ve doğayla yüzleşmeleri sağlıyor.

Devlet Tiyatrolarının Şubat 2015 Edebi Kurul kararı ile repertuarına aldığı eseri izlemeye gelenler arasında başta yazar Nuri Pakdil olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Devlet Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Necat Birecik, Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Cebrail Esen ve çok sayıda sanatsever yer aldı.

PAKDİL 'UMUT'LA HEYECANLANDI!

Pakdil oyun sonrası yaptığı açıklamada, "Umut’u ilk defa seyretmek olağanüstü heyecan vericidir. Çok heyecanlıyım, hepinizi yürekten selamlıyorum" diyerek tüm oyuncuları tebrik etti. Pakdil ayrıca oyunu sahneye taşıyan Devlet Tiyatroları adına Necat Birecik’e ve T. Murat Demirbaş’a teşekkürlerini sundu.

BİRECİK: BU BÜYÜK BİR AYIPTI

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Necat Birecik, bu önemli eserin devlet tiyatrolarında yer almasının neden önemli olduğunu Haber7'ye açıkladı.

21 Ekim'de göreve geldiğini hatırlatan Biricik, "Bu oyunu pek ala önümüzdeki seneye de saklayabilirdim. Ben bir an önce bu oyunun sahnelenmesi için çabaladım. Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Ömer Çelik'in de büyük destekleriyle... Zira bu çok büyük bir ayıptı. Bu ayıbı bir an önce ortadan kaldırmak gerekiyordu." dedi.

15 OYUNCU YER ALIYOR

Dekor tasarımının Murat Gülmez’e, kostüm tasarımının Ceren Karahan’a, ışık tasarımının Zeynel Işık’a, müziklerinin Çağrı Beklen’e, dans düzeninin A. Burçak Işımer’e ve görsel tasarımının Mustafa Uzman’a ait olduğu eserde 9’u erkek, 6’sı kadın olmak üzere toplam 15 oyuncu rol alıyor.

SON TEKNOLOJİLER KULLANILDI

Sesler, efektler, müzikler, ışıklar, sinevizyon ve lazer gibi son teknolojilerin kullanıldığı oyun, 7,  9, 13, 14 ve 16 Mayıs tarihlerinde İrfan Şahinbaş Sahnesi'nde izlenebilecek.

"BİR AYIBI ORTADAN KALDIRDIK"

Nuri Pakdil'in Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli entellektüellerinden biri olduğuna dikkat çeken Birecik, "Umut gerçekten her yönüyle çok yetkin bir metin. Çok yetkin bir kalem tarafından yazılmış bir eser. Sayın Pakdil, bu metni yazmış ve lutfetmiştir. Türk tiyatrosunun repertuvarına alınmamış olması çok büyük bir ayıptı. Ben naçizane bu ayıbı ortadan kaldırmış oldum." şeklinde konuştu.

"EDEBİ KIRMIZI KİTABIMDA BU TÜR ÖNCELİKLER VAR"

Bunun Devlet Tiyatrosu için bir kontrol noktası olduğunu da vurgulayan Birecik, "Bu noktadan artık geriye gidiş olmayacaktır. Tabi önyargıları aşmak bazen kolay olmuyor. Ortada bir ayıp vardı. Biz bu ayıbı gecikmiş de olsa ortadan kaldırmış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.  Üstadın oyununda dediği gibi "biz kötü ruhlarla böyle yetkin edebi metinlerle mücadele ederek hayatı anlamlı kılabiliriz." Biz de kötü ruhlara karşı durarak hayat anlamlandıracağız. Benim edebi kırmızı kitabımda da bu tür öncelikler var."açıklaması yaptı.

Umut oyununu yurt içinde ve yurt dışında çeşitli festivallerde değerlendireceklerini de sözlerine ekleyen Birecik sözlerini şöyle tamamladı: "Henüz oyun yeni sahnelenmeye başlamıs olmasına rağmen izleyicilerimizden çok iyi ve anlamlı tepkiler alıyoruz. Sonuçta Türkiye'ye avangart tiyatroyu kazandırmış çok önemli bir entellektüelden bahsediyoruz. Umut adlı son derece anlamlı bir oyununun sahnelenmiş olması seyirci nezdinde de önem arzediyor. Üstadın bu eseri tiyatro severlerden hakettiği ilgiyi göreceğini umuyoruz."

Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.