İşte Kuş Gribinin Faturası!

İşte Kuş Gribinin Faturası!
Bandırma Ticaret Borsası'nın, işletmecilere maddi destek talebiyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TOBB'a gönderdiği dilekçede açıklanan rakamlar ürküttü!

Bandırma Ticaret borsası tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB), işletmecilere maddi destek sağlanması talebiyle gönderilen dilekçede, kuş gribi virüsüne rastlanmasının ardından ilçede itlaf edilen tavuk sayısı 1 milyon 772 bin 222, kesime gönderilenler ise 548 bin 200 olarak belirtildi.

Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Edincik Mahallesi'nde bir süre önce görülen kuş gribi virüsüne yönelik karantina uygulamasının sürdüğünü bildirdi.

Virüsün yayılmaması ve kontrol altına alınması amacıyla tavuk itlafı yapıldığını hatırlatan Sezgin, "İtlaf edilen tavukların bir bölümü için devlet tarafından işletmelere destek verildi. Bu ödenene ek olarak 860 bin tavuk için de destek talep ediyoruz. Taleple ilgili dilekçemizi, gerekçeleri ve itlaf edilen tavuk adediyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve TOBB'a gönderdik" dedi.

ÜRETİCİLER BÜYÜK ZARARDA

Söz konusu dilekçede, özellikle Edincik'teki yumurta üreticilerinin büyük zarara uğradığı vurgulandı.

Bu mahallede, hastalığın tespit edildiği ilk işletme hareket noktası olmak üzere kuş uçumu 19 kilometre çaplı daireler içinde kalan tesislerin karantinaya alındığı belirtilen dilekçede, şu bilgiler verildi:

"Yürütülen çalışmalar sonucu öncelikle bu musibet, belli bir alan içinde tutulmuş, kalmıştır. Bu önemli çalışma sonucu şehrimizde diğer bölgelerdeki işletmeler etkilenmemiştir ancak etkilenen işletmelerde zarar büyüktür. Yetkililerin çalışmaları ile tespit edilen, sayıları belgelerle belli olan yumurtacı tavuklar itlaf edilmektedir. Bandırma Yumurta Üreticileri Birliğinden alınan rakamlara göre işletme sahiplerince itlaf edilen tavuk sayısı 311 bin 360, işletme sahiplerince kesime gönderilen tavuk sayısı 548 bin 200, Bakanlık yetkililerince itlaf edilen tavuk sayısı 1 milyon 460 bin 862'dir. Bunların toplamı ise 2 milyon 320 bin 422'dir.

'1 NİSAN ESAS ALINMALI'

Üyelerimizin tekrar üretime başlayabilmesi için talepleri şöyledir:

"Kuş gribi tazminat tarihi olarak virüsün ilk görüldüğü 1 Nisan 2015 esas alınmalıdır. Bakanlık yetkililerinin 2 Mayıs 2015 tarihini esas alması durumunda daha önce hastalık olmadığı halde hastalık bulaşmaması için imha edilen veya kesime gönderilen tavukların da tazminat kapsamına alınması gerekmektedir. Kümes ekipman ve teçhizatlarının gelişmesi için hibe ve destekleme çalışmalarının yapılması yerinde olacaktır. İşletmelerde yeniden üretime başlanabilmesi için uygun kredi çalışmalarının yapılmasını bekliyoruz. Üretmeden kalkınma olmayacağını bizler iyi bilmekteyiz. Gerçekten çalışan, üreten, ekonomiye katkı sağlayan üyelerimizin yaşadığı sıkıntıların giderilmesi konusunda sizin daha önceki çalışmalarınızı hiç unutmadık. Bu konuda da çaba göstereceğinizden hiç kuşkumuz yoktur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum