Merkel: Ukrayna AB Üyesi Olamaz

Merkel: Ukrayna AB Üyesi Olamaz
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ukrayna'nın gerekli koşulları yerine getirmeden AB üyesi olamayacağına işaret etti.

Berlin'de Federal Meclis'te konuşan Merkel, "Ukrayna, ilk başta öngörülen koşulları yerine getirmeli ve Avrupa Birliği standartlarına yaklaşmalı" dedi.

Ukrayna vatandaşları için vize kolaylığıyla ilgili de açıklamada bulunan Merkel, "Vize kolaylığı, tüm koşullar yerine getirilirse mümkün olur" ifadesini kullanarak, bununla ilgili sene sonuna kadar karar çıkmayacağını kaydetti.

Ayrıca Rusya'nın yakın zamanda yeniden G7'ye dahil olmayacağını ifade eden Merkel, "Rusya, uluslararası hukukun değerlerini kabul etmedikçe ve ona göre hareket etmedikçe, G8 formatına yeniden dönülmesi düşünülemez" diye konuştu.

Merkel, G7'nin aynı değerleri paylaşan bir topluluk olduğuna vurgu yaparak, uluslararası hukukun ve devletlerin toprak bütünlüğüne saygı göstermenin buna dahil olduğunu ve Rusya'nın Ukrayna'daki eyleminin bununla bağdaşmadığını belirtti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Pawel Klimkin, "Die Welt" gazetesine yaptığı açıklamada, ülkesi için net bir AB üyeliği perspektifi talebinde bulunmuştu.

Klimkin, Letonya'nın başkenti Riga'da bugün başlayacak AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyesi olmak için uygun olduğu yönünde kesin teminat istediğini belirtmiş ve ülkesinin acil bir AB perspektifine ihtiyacı olduğunu kaydetmişti.

AB-Doğu Ortaklığı Zirvesi, bugün AB Dönem Başkanı Letonya'nın başkenti Riga'da başlayacak. Zirveye bazı AB üyeleriyle Ermenistan, Gürcistan, Moldova ve Ukrayna devlet ve hükümet başkanı düzeyinde katılacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.