İddaa Patolojik Kumar Hastalığı

İddaa Patolojik Kumar Hastalığı
Toplumu pençesine alan şans oyunları ve özellikle İddaa’nın sosyolojik analizi yapıldı. Araştırmanın sonucuna göre: Ortaya ‘patolojik kumar hastaları’ çıktı.

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. M. Ruhat Yaşar, toplumsal kumarın sosyolojisini inceledi.  Yaşar’ın “Şans oyunları ve İddaa” başlıklı araştırmasında, şans oyunlarının psikolojik boyutuna ilişkin yetersiz de olsa araştırmaların bulunduğu ancak olayın sosyolojik boyutunun hiç incelenmediği belirtildi.  Genelde şans oyunlarının, özelde de İddaa’nın sosyoloji, psikoloji, psikiyatri ve ekonomi gibi farklı disiplinleri ilgilendiren yönleri olduğu kaydedilen araştırmada, giderek toplumsal sorun haline gelen bu oyunlarla ilgili devletin kapsamlı projelerle önlem alması gerektiği kaydedildi. 

EN ÇOK YOKSULLAR... 

Futbolla bağlantısından dolayı İddaa’nın “boş zaman” meşgalesi gibi görülebildiği anlatılan araştırmada, bunun gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. Araştırmada şöyle denildi: “Boş zamanlarda insanlar kafa dinlemek için etkinliklerde bulunurlar. İddaa oynayanlar ise bazen tedirgin bazen kızgın çoğu zaman da hayal kırıklığı içinde bulunurlar. İddaa, insanları zevk aldığı bir oyundan para kazanmaya yönlendiriyor görünüp aslında çoğunlukla kaybettirmektedir.  Yine boş zaman etkinliği genelde yüksek gelirle alakalıyken İddaa’da dar gelirliler yoğunluktadır. Bir tarafıyla İddaa, boş vakit eğlencesine de benzememektedir. Ciddi hazırlıkların yapıldığı, önemli bir zaman ve emeğin sarf edildiği şans oyunları borsa gibi sürekli takibin yapıldığı yeni bir iş alanını andırmaktadır.” 

ADIM BAŞI KUMAR! 

Şans oyunlarının geçim zorluğu, ümitsizlik, borç gibi kaygıları giderme, hemen zengin olabilme gibi güdüleri dürtüklediği anlatılan araştırmada, “Milyonlarca insan Milli Piyango, İddaa, toto ve at yarışı gibi oyunlarda şansını denemekte ve ümit karşılığında para ödemektedirler. Güncel yaşamında kendisini kanıtlayamayan, ‘Neden ben değilim, niçin başkası?’ sorusuna anlamlı cevap bulamayanlar, bir ölçüde hayal kırıklıklarını İddaa’yla gidermeye çalışmaktadırlar. Mesleklerinde başarılı olamamış, yükselememiş birçok insan, ‘Ben de bir şeylerden anlarım’ edasıyla kimin kazanacağına dair değerlendirmeleriyle kaybettiklerini telafi etmeye, özgüvenlerini yükseltmeye çalışmaktadırlar. Yoksulluktan kurtulmanın bir yolu olarak sunulan şans oyunları aslında çoğu insanın sahip olduğu az miktardaki paranın çarçur olması anlamına da gelmektedir” denildi. Geçmişte, herhangi bir kulübe girip kumar oynamak için belirli bir paraya sahip olunması gerekirken bugün şans oyunlarının çok cüzi az paralarla oynanabildiğine dikkat çekilen araştırmada, “Bu durum, az gelirli insanların da kumarla haşır neşir olmasına yol açmaktadır” denildi. 

İŞTE İDDAA BELASININ SONUÇLARI

ORTAYA “patolojik kumar hastaları” çıkmakta. Devlet bunların tedavisi için kaynak ayırıp proje geliştirmeli. Diğer bağımlılık türlerinde olduğu gibi, oyun bağımlıları da yaşadıkları psikolojik sorunlar nedeniyle başta kendileri olmak üzere çevrelerine ve ailelerine karşı yıkıcı davranışlar içine giriyorlar. Bağımlılık tedavisi, oyunun sadece eğlence amaçlı kullanımını sağlayabilmek için içinde uzmanların yer aldığı, bayilerin destek olduğu geniş bir eğitim programının eyleme konulması gerekmekte.

İYİCE YOKSULLAŞTIRIYOR

Şans oyunu oynayanların yaklaşık yüzde 14’ünün kişisel gelirinin yüzde 5-15’ini; yüzde 2,1’inin yüzde 15-20’sini; yüzde 2,5’inin yüzde 20-30’unu ve yüzde 1,8’inin de yüzde 30’un üzerinde bir tutarı buralara harcamakta. Bu durumdaki insanların ekonomik sıkıntı yaşamamaları mümkün değildir. Nitekim şans oyunu oynayanların yüzde 30’u da, “borç ödemek ya da maddi problemlerini çözmek için” oynadıklarını ifade etmekte. 

 Yardımlaşma/dayanışma değerinin nostalji haline gelmesi, başarı mitosunun kibir duygusuyla birleşmesi, ussal yoldan kazanma anlayışının sarsılmasına ve sonuçta meşru olmayan yollardan kazanma arayışlarına yol açmakta. 

Değerleri sarsıyor

 İnternetteki kaçak oyun sitelerinin Türkiye’deki yıllık hasılatının 500-600 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. 

Şans oyunlarına ilgi; belirsizlik, kriz, kaygı dönemlerinde artıyor. Ayrıca bireyci eğilimlerin artması, manevî, kültürel değerlerin sarsılması da insanların bu tür oyunlara yönelişlerini hızlandırıyor.  

 Hasılatın belli bir bölümünün sosyal hizmet, savunma gibi alanlara ayrılması İddaa’nın “meşruiyetinin” ve hatta “faydalı” olduğuna ilişkin görüşlere temel yapılmakta. Devletin daha düne kadar kumar diyerek yasakladığı oyunları bugün gelir adına görmezden gelmesi hatta bundan nemalanması normal insanlarda da etik sorunlara yol açmakta.

EN ÇOK İSTANBUL’DA 

İstanbul’da şans oyunları oynama oranı yüzde 80,4, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 42,5, Kuzeydoğu Anadolu’da yüzde 28,9’dur. 

 Bahisle maç sonuçlarını yorumlayarak günlerini geçiren insanların toplum sorunlarına yabancılaşmaları kaçınılmaz. Şans oyunlarına harcanan zaman ve paralarla birçok insan birçok ihtiyacını aslında karşılayabilir. Kendisine çıkacak paralarla neler yapacaklarını planlamakla ömrünü geçiren insanlar var. 

 İddaa mekanları çok özel mekanlar. Pekçok insan, part time çalışır gibi işinden çıkıp 4-5 saatini burada harcıyor.

Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum