Kurtulmuş: Engelli olmak bizim tercihimiz değil

Kurtulmuş: Engelli olmak bizim tercihimiz değil
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, engelliler konusunda önemli çalışmalar yapıldığını ve yardımların arttığını belirtti.

 Başbakan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Adayı Numan Kurtulmuş, seçim çalışmalarını Ordu'da sürdürdü. Kurtulmuş, seçim çalışmaları kapsamında Ak Parti Ordu İl Başkanlığı Engelliler Koordinasyon Merkezi'nin hazırladığı programa katıldı. Programa ayrıca Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ak Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, AK Parti Ordu Milletvekili Adayları Oktay Çanak ve A.Nilgün Tomakin, eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş ve partililer eşlik etti. Programda konuşan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, engelliler konusunda önemli iyileştirmeler yaptıklarının söyledi.

"ENGELLİLER İÇİN ÖNEMLİ MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILDI"

Engellilerin toplumdan ayrıştırılmaması gerektiğini ve yapılan çalışmalarla engellilerin daha iyi şartlarda yaşamalarına olanak sağlandığını ifade eden Kurtulmuş, daha iyi hizmet için çok çalıştıklarını söyledi. Engellilere yapılan yardımlar konusunda önemli mesafe katettiklerini aktaran Numan Kurtulmuş, "Engelle kavramı, son bir kaç yılda yerleşmiş bir kavram, daha önce mevzuatımızda çürük, özürlü ve sakat gibi bir takım ibareler yer alırdı. Halbuki engelli olmak, doğuştan gelen birşeydir, yapacak birşey olmaz.

Ya da insanlar bir hastalıkla veya kaza ile engelli hale gelebilir. Dolayısıyla engelli olamak herhangi bir şekilde ayıp değil, hiçbir şekilde ayrımcılık yapılması gereken bir durum değildir. İnsanların bir kısmı esmer bir kısmı sarışan oluyorsa, bir takım insanlarda doğuştan engelli olabilir. Engelliler için önemli mevzuat değişiklikleri yapıldı. 2010 yılında Anayasa değişikliği ile birlikte, 10. maddesinde engelliler ile ilgili pozitif ayrımcılığı gösteren onu işaret eden hususlar ortaya koyduk. Ayrıca engelliler kanunu çıkardık. 2007 yılında Birleşmiş Milletler'in engelliler sözleşmesine Türkiye taraf oldu ve ondan sonra bir çok yerde engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştıracak değişiklikler yapılmaya başlandı.

Görme engelliler için bina ve yollarda daha iyi hareket etmeleri için sarı hatlar kuruldu. Bunlarla birlikte engelli kardeşlerimize yapılan yardımlar verilen destekler, yüzde 200 ile yüzde 300 arasında arttırılmış oldu. 2002 yılında sadece 2 bin 262 bin kişi engelli yardımlarından istifade ederken bu rakam 2013 yılında yaklaşık 600 bin kişiye çıkmış oldu" diye konuştu.

Engelli olmanın kimsenin tercihi olmadığını belirten Kurtulmuş, engellilikten dolayı ortaya çıkan sorunları çözmenin ve engelleri ortadan kaldırmanının herkesin insanlık ve Müslümanlık vazifesi olduğunu sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum