Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Hiçbir şeyden Çekmedim Nasırdan Çektiğim Kadar

Hiçbir şeyden Çekmedim Nasırdan Çektiğim Kadar

Nasırlar cildin savunma biçimidir. Derimiz sürtünme yüzünden oluşan hasarlardan kendisini korunmak için kalınlaşır. Cilt sürtünme veya basınç nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettiği zaman kalınlaşarak tepki verir. Nasır oluşturarak o bölgeyi korumaya alır.  Vücutta nasır meydana gelen bölgelerin çoğu vücudun belli ağırlık taşıyan bölgeleridir. Nasır genellikle ayaklarda ve ellerde görülür, basıncın en fazla olduğu bölgeler eller ve ayaklardır. Bir çok insanda ayakta görülen nasır oldukça can yakıcıdır. El nasırı kaba el işi yapanlarda daha sık görülür ama el nasırı olanlar bu durumu çözmeye çok uğraşmazlar, ancak ayak nasırı tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürür

22-012.jpg

Her cins, boy ve birçok farklı şekilde ortaya çıkabilen nasırlar bu problemi çekenler için ciddi bir sıkıntı, kötü bir görüntü ve yoğun bir sorun haline gelir.

Nasır neden olur?

Ayak parmaklarındaki deformasyonlar,

Ayağın fazla kemikli olması,

Sıkı ayakkabı,

Ayak yapısına uyumsuz ayakkabı,

Yüksek topuklu ayakkabı,

Yanlış yürüme.

Belirtileri nelerdir?

Nasır, çevresindeki normal deriye göre daha sarımsı renkte, kalın bir deri tabakasıdır. Koni biçiminde olabilir. Ayak parmakları arasındaki nasırlar ise çoğunlukla yumuşaktır. Nasırlar günün sonunda ağrı yapar, ayrıca basınçla karşılaşınca rahatsızlık verirler. Kronikleştiğinde ya da şiddetli olduğunda, çevresindeki deri kızarır ve nasır, hareketsiz dururken bile çok ağrır.

Nasıl Önlenir?

Yazın sıcak günlerinde ayaklarınızı gün boyu ayakkabılara kapatmayın. Çünkü sıcak ve ter nedeniyle ayakkabının içi bakteriler için ideal ortam oluşturur. Her fırsatta ayaklarınızı havalandırın ve deri bantlı sandaletleri tercih edin.

Yumuşak ayakkabılar giyin. Bunların içinde en iyisi deridir.

Yüksek topuklu ayakkabılar kullanmayın.

Seçtiğiniz ayakkabının topuk ve başparmak altındaki bölgelerinin yastıklı olmasına dikkat edin.

Ayakkabı alırken öğlen saatlerini tercih edin. Bu saatlerde ayaklarınız hacimli olacağı için doğru karar vermenize yardımcı olacaktır.

Parmak bölgesi geniş ve oval olan ayakkabılar tercih edin. Parmaklarınıza bol yer kalacağı için parmak arasında nasır oluşması da önlenebilir.

El işçilerinin eldiven giymelerini öneririz.

Yetersiz A, E vitamini ve potasyum nasır oluşumunu teşvik edebilir. Beslenmenizde meyve, sebze ve lifli besinleri arttırın.

Badem yağı, E vitamini ya da lanolin içeren bir kremi nasırın üstüne yedirin. Böylece nasırın yumuşamasını, küçülmesini sağlayabilirsiniz.

Nasırlı bölgeyi yumuşatmak için ılık suda bir müddet tutun. Daha sonra fazla sert olmayan bir ponza taşı ile nasırlı bölgeyi hafifçe temizlemeye çalışın.

Nasırın sebep olduğu ağrı ve kaşıntıdan kurtulmak için bölgeye soğuk kompres uygulayın.

Ayakkabı giydiğiniz vakit ağrılı bölgenin korunması için üstüne normal yara bandı veya plaster takın. Bant veya plasteri 1 günden daha uzun süre nasırın üstünde tutmayın.

Ayaklarınızı kesinlikle iyi kurulayın. Pamuklu çorap giymelisiniz. Devamlı rutubet içerisinde duran ayaklarda cilt tahriş olur.

Tedavi

Nasırı meydana getiren etmenler yok edilmediği sürece yapılan tedaviler sonuç vermemektedir. Nasır sürekli kendini yeniler, nasırı kesmenin ve temizlemenin hiçbir anlamı yoktur. Ayağımızı rahatsız eden ayakkabıları giymeye devam ettiğimiz sürece, nasırdan tam anlamıyla kurtulabilmemiz mümkün değildir.

Nasırı keserek temizlemeye çalışmak kesinlikle yapılmaması gereken bir harekettir. Nasırı kesmeye çalışırken ayağımızın enfeksiyon kapmasına neden olabiliriz. Bu da daha ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilmektedir. Nasır temizlenmeye çalışırken sağlıklı deri de alınabilir, bunun sonucunda ödem ve şişlik oluşabilir. Ayaklarımızı nemlendirerek yumuşak kalmasını sağlayabiliriz. Nasırdan kurtulmanın en etkili ve sağlıklı yolu doktora başvurup onun tavsiyelerine uygun ayak kremleri kullanmaktır. Tedavide öncelikle nasır bandı denilen nasırı eritmeye yarayan bantlar uygulanır başarısı çok yüksek olmasa da uygulaması kolaydır. Nasır bandının yetersiz kaldığı durumda yüksek eritici olan asitli solsyonlar kullanılır. Her iki yöntemde nasırın tepe kısmını eritmekte yetersiz kalabilir ve bu durum tekrara sebep olabilir.

Elektrokoterle tedavi

Elektrik enerjisiyle nasır tepe kısmını da içerecek şekilde buharlaştırır. Yeterince derine inilebilirse tekrarlama ihtimali azalır.

Cerrahi tedavi

Nasır sağlam cilde kadar olan sınırından kesilerek çıkarılır. Oluşan açıklığın durumuna göre dikişlerle kapatılır veya açık bırakılarak iyileşmesi beklenir.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi