Hukuktan Umudu Kestik! Silahlanıyoruz

Hukuktan Umudu Kestik! Silahlanıyoruz
Hukuk Fakültesi öğrencileri arasında yapılan bir araştırma; hâkim, savcı ve avukat adaylarının yüzde 35’inin bireysel silah edinmek istediğini gösterdi.

Bireysel si­lah­lan­ma tut­ku­su, hu­kuk ca­mi­ası­nı bi­le kıs­ka­cı­na al­dı. Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si Hu­kuk Fa­kül­te­si öğ­ren­ci­le­ri­nin yüz­de 35’i­nin bi­rey­sel si­lah edin­mek is­te­di­ği be­lir­len­di. Ge­le­ce­ğin hâ­kim, sav­cı ve avu­kat­la­rı­nın si­lah edin­me ge­rek­çe­si ola­rak yüz­de 74 ora­nın­da “ken­di ada­le­ti­ni ken­di uy­gu­la­ma­”yı gös­ter­me­si ise so­ru­nun gö­rü­nen­den de bü­yük ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­du.

ADAY­LA­R DA BÖY­LEY­SE...

Mar­ma­ra Üni­ver­si­te­si Hu­kuk Fa­kül­te­si öğ­ren­ci­si İdil Yıl­dı­rım ile Ece Ka­ra­kap­ta­n’­ın fa­kül­te yö­ne­ti­mi ve Umut Vak­fı­’nın des­te­ğiy­le ger­çek­leş­tir­dik­le­ri “Hu­kuk Fa­kül­te­si Öğ­ren­ci­le­ri­nin Bi­rey­sel Si­lah­lan­ma Hak­kın­da­ki Ba­kış Açı­la­rı­” baş­lık­lı araş­tır­ma­sı çar­pı­cı so­nuç­la­rı or­ta­ya koy­du. Fa­kül­te bün­ye­sin­de top­lam öğ­ren­ci sa­yı­sı­nın yüz­de 10’u­nu oluş­tu­ran 320 öğ­ren­ci üze­rin­de ya­pı­lan araş­tır­ma­da, de­nek­ler cin­si­yet ve sı­nıf ör­nek­lem yo­luy­la be­lir­len­di. Araş­tır­ma­da, öğ­ren­ci­le­rin yüz­de 35’i­nin mes­le­ği­ni ic­ra eder­ken si­lah ta­şı­ma­nın ge­rek­li ol­du­ğu­nu dü­şün­dük­le­ri kay­de­dil­di. 

KOR­KUNÇ RA­KAM­LAR

Araş­tır­ma­da, “Si­lah edin­me ve ta­şı­ma ne­de­ni ola­rak ko­run­ma is­te­ği ön plan­da gel­di­ği göz­len­miş­tir (yüz­de 84). Di­ğer bir ne­den­de ken­di ada­le­ti­ni ken­di uy­gu­la­ma is­te­ği­dir (yüz­de 74). İti­bar ve güç için di­yen­le­rin ora­nı ise yüz­de 56’dı­r” de­nil­di. Med­ya­nın bi­rey­sel si­lah­lan­ma­yı teş­vik et­ti­ği­ni dü­şü­nen­le­rin ora­nı­nın yüz­de 86,5 ol­du­ğu kay­de­di­len araş­tır­ma­da, da­ha son­ra şu de­ğer­len­dir­me­le­re yer ve­ril­di: “An­ket­te, ‘Ai­le ve ya­kın çev­re­de si­lah ta­şı­yan var mı?’ so­ru­su­na ‘e­ve­t’ di­yen­le­rin ora­nı yüz­de 33,7’dir. ‘Yo­k’ di­yen­le­rin ora­nı yüz­de 66,3’tür. Ai­le­sin­de si­lah olan­la­rın bi­rey­sel si­lah­lan­ma­ya ba­kış açı­sı sor­gu­lan­dı­ğın­da ai­le­sin­de si­lah ol­du­ğu­nu söy­le­yen­le­rin için­de yüz­de 55,8’i si­la­hın ge­rek­li ol­du­ğu­nu sa­vun­mak­ta­dır. Sa­de­ce yüz­de 44,2’si ‘si­lah ge­rek­li de­ği­l’ de­mek­tedir.”

TOPLUMUN YÜZDE 80’İ SİLAHLI

DÜNYADA her gün 1000 kişi ateşli silahlardan çıkan kurşunlardan ölmekte. Sanılanın aksine, bu rakamın sadece yüzde 25’i (250’si) savaşlarda hayatını kaybedenlerden kaynaklanan ölümler. Geri kalan can kaybı; ateşli silahlarla meydana gelen cinayet, intihar, kaza gibi nedenlerden kaynaklanmakta. Türkiye’deki kontrolsüz bireysel silahlanma sonucu son 10 yılda ateşli silahla 4 bin 773 kişi öldürüldü, 14 bin 986 kişi de yaralandı. Her 100 kişiden 13’ü ateşli silahlara sahip. Her yıl yaklaşık 3000 kişi bireysel silahlardan çıkan kurşunlarla ölüyor. Türkiye’de yaklaşık 2,5 milyon ruhsatlı, 8 milyon da ruhsatsız silah bulunuyor.  Silahlara sahip olanların yakın çevresi de dahil edildiğinde toplumun yaklaşık yüzde 80’i silahlı durumda.

ADALETE GÜVENSİZLİK HUKUK  FAKÜLTESİ’NDE BİLE VAR

İDİL Yıl­dı­rım ile Ece Ka­ra­kap­ta­n’­ın araş­tır­ma­sı­nın “so­nuç ve de­ğer­len­dir­me­” bö­lü­mün­de, ki­mi ve­ri­le­rin olum­suz özel­lik­ler ta­şı­dı­ğı gö­rü­şü­nü di­le ge­ti­ri­le­rek, şöy­le de­nil­di: 

120 BİN Sİ­LAH BA­ĞIM­LI­SI

“İn­san­la­rın ken­di­ ada­le­ti­ni uy­gu­la­ma ve ko­run­ma amaç­lı si­lah ta­şı­ma­la­rı is­te­ği bu ça­lış­ma­nın dik­kat çe­ken so­nuç­la­rın­dan bi­ri­si­dir. Ge­le­ce­ğin hu­kuk­çu­la­rı­nın ada­le­ti da­ha ça­buk so­nuç­lan­dır­ma­sı ge­rek­li­dir. Bi­rey­le­re ken­di ada­le­ti­ni ger­çek­leş­tir­me yo­lun­da en­gel ol­ma yo­lun­da bu ive­di­lik çok ge­rek­li­dir. Bi­rey­sel si­lah­lan­ma­ya en yay­gın ge­rek­çe ‘gü­ven­li­k’ ola­rak gös­te­ril­mek­te­dir. Bi­rey­le­rin ada­le­te ve kol­luk güç­le­ri­ne olan gü­ven­siz­li­ği bir­çok ça­lış­ma­da çok yük­sek bu­lun­muş­tur Tür­ki­ye­’de 120 bin si­lah ba­ğım­lı­sı ol­du­ğu tah­min edil­mek­te­dir. Si­lah ba­ğım­lı­sı olan in­san­la­rın nor­mal in­san­la­ra gö­re do­kuz kat faz­la in­ti­har ve beş kat faz­la adam öl­dür­me risk­le­ri ol­du­ğu tes­pit edil­miş­tir. Ö­zel­lik­le er­kek ço­cuk­la­rı si­la­ha özen­dir­me­mek için si­lah tar­zın­da oyun­cak­la­rın sa­tıl­ma­sı­na en­gel ola­cak mev­zu­at­la­ra ge­rek var­dır ve tüm hu­kuk­çu­la­rın boy­nu­nun bor­cu­dur. Ai­le çev­re­sin­de si­lah olan­la­rın si­la­ha da­ha olum­lu bak­ma­sı ise araş­tır­ma­cı­la­rın üze­rin­de önem­li dur­du­ğu bir ko­nu­dur. Ame­ri­ka­’da ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da ev­de si­lah bu­lun­ma­sı­nın bi­rey­le­ri si­la­hı sev­me­ye sevk et­ti­ği be­lir­til­miş­tir.” 

ÖĞRENCİLER BİLİNÇLENDİRİLMELİ

“Ba­kır­köy Psi­ki­yat­rik Te­da­vi ve Araş­tır­ma Mer­ke­zi (BA­PAM) gö­rev­li­le­ri ta­ra­fın­dan ya­pı­lan bir araş­tır­ma­nın so­nu­cun­da her 1 adet res­mi kö­ken­li (as­ke­ri ve em­ni­yet) si­la­ha kar­şı­lık 5 adet si­vil kö­ken­li si­lah bu­lun­du­ğu sap­tan­mış­tır. Bu bul­gu, ül­ke­miz­de de si­la­hın se­vil­me ne­de­ni gös­te­ren önem­li bir bul­gu­dur. Ül­ke­miz­de ya­kın ai­le çev­re­sin­de çok faz­la si­lah bu­lun­mak­ta­dır. Bu ne­den­le hu­kuk fa­kül­te­sin­de ders prog­ram­la­rın­da bu ko­nu ile il­gi­li mev­zu­ata da­ha çok ve­ril­me­si biz öğ­ren­ci­le­rin bi­linç­len­me­si açı­sın­dan ge­rek­li­dir.”

Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum