Onlara Emanet! Sınırda Kuş Uçurtmuyorlar

Onlara Emanet! Sınırda Kuş Uçurtmuyorlar
"Geleceğin Hudut Karakolu Projesi" Güneydoğu sınırımızda adeta kuş uçurtmuyor.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) "Geleceğin Hudut Karakolu Projesi" kapsamında son teknolojiyle donatılan Şehit Çoban Hudut Karakolu sayesinde, Suriye sınırında yasa dışı geçişler ve kaçakçılıkla mücadelede büyük başarı sağlanıyor.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 70. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına bağlı olan ve yaklaşık 2 yıl önce test edilmeye başlanan Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi (SFGS) ile donatılan Şehit Çoban Hudut Karakolunda "Geleceğin Hudut Karakolu Projesi" uygulanıyor.

Karakolun sorumluluk sahasının kameralar ve sensörlerle donatıldığı proje çerçevesinde hudut olaylarına daha hızlı müdahale için hudut hat yolu asfaltlanırken, sınırın her metresi komuta kontrol merkezinden takip ediliyor.

Karakolda 9'u hat boyunca konumlandırılan, ikisi geniş, ikisi de yakın alan çekimi yapan 13 gözetleme kamerasıyla 24 saat kesintisiz izlenen hudutta yasa dışı geçişler ve kaçakçılıkla mücadele, etkin yürütülüyor.

SFGS sayesinde Mehmetçik, sınırda nöbet tutmak yerine elektronik ortamda ihlalleri tespit edip müdahalede bulunuyor. 

Söz konusu sahada, görüntü, keşif ve tespite dayalı sisteme, beton duvar, kafes tel engel ve aydınlatma gibi "Güçlendirilmiş Engel Sistemi" ile "Mobil gözetleme ve keşif araçları" ile destek veriliyor.

Gece görüş kameralarının yanı sıra termal kameraların da kullanıldığı karakolda, hudut hattındaki alanlar elektronik ortamda işaretleniyor. Söz konusu bölgelerde sınır ihlali yaşanması halinde sistem sinyal vererek, Mehmetçiğin harekete geçmesini sağlıyor.

3 DİLDE UYARI

SFGS sayesinde karakolun sorumluluk alanında yasa dışı geçişleri tespit eden Mehmetçik, zırhlı araçlarla kısa sürede müdahalede bulunuyor.

Sınırı geçmeye çalışanlara "dur" ihtarı Türkçe, Kürtçe ve Arapça yapılıyor.

SFGS, entegre sınır güvenlik sisteminin parçası olarak gelişmeye devam ediyor. 

Görüntü, keşif ve tespite dayalı sisteme, beton duvar, kafes tel engel ve aydınlatma gibi "Güçlendirilmiş Engel Sistemi" ile "Mobil gözetleme ve keşif araçları" da tesis edilecek.

"Mehmetçik sistemden memnun"

Şehit Çoban Hudut Karakolu Takım Astsubayı Muharrem Özdamar, AA muhabirine, 4 bin 500 metre sorumluluk sahasının, gece ve gündüz 13 görüntü sağlayabilen termal kameralarla görüntülendiğini anlattı.

Sistemin 15 kilovat gücünde 2 jeneratörle desteklendiğini, gözetleme kameralarının görüntülerinin 1 ay boyunca kaydedildiğini belirten Özdamar,  bu görüntülerin idari ve adli işlemlerde kullanılabileceğini söyledi.

Özdamar, sistemin kurulmasının ardından yasal olmayan yollarla geçmeye çalışan kişilerin büyük bir bölümünün yakalandığını, bu geçişlerde büyük oranda azalma görüldüğünü kaydetti.

Yasa dışı hudut ihlali yapanların uzaktan tespit edilerek mobil hudut ekibinin konu hakkında bilgilendirildiğini anlatan Özdamar, "Bu kameralardan gözetlenemeyen bölge kalmamaktadır. Geçiş olaylarını 24 saat süre ile izlemekteyiz" diye konuştu.

Piyade Çavuş Taner Demirağ da hudut karakolunda 6 aydır görev yaptığını, bundan onur ve mutluluk duyduğunu belirtti.

Demirağ, "Hudut, bir milletin namus ve şerefinin korunduğu yerdir. Burada 6 aydır görev yapmaktan onur duyuyorum. Bu sistem daha az nöbet tutarak daha verimli bir şekilde çalışmamızı sağlamaktadır" dedi.

Piyade Onbaşı Abdulkadir Şahin ise sistemin kendilerine büyük avantajlar sağladığını anlattı.

Sistem ile gece ve gündüz gözetleme yaptıklarını belirten Şahin, şöyle konuştu:

"Yasa dışı olayların tespitini sağlamaktayız. Sistem, zorlu arazi şartlarından ve mevsim şartlarından bizi korumaktadır. Yazın sıcaktan kışında kar ve soğuktan koruyor. Gece ve gündüz termal kameralarla gözetleme yaptığımızdan yasa dışı giren şahısların silahlı olup olmadığını da tespit ediyoruz. Ona göre müdahale ediyoruz. Hudutta da görev yapmaktan gururlu ve onurluyum."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.