AK Parti İçin Şok Tahmin Yüzde 44.6 Bile...

AK Parti İçin Şok Tahmin Yüzde 44.6 Bile...
2015 genel seçimleri sonrası koalisyon mu olacak? Son seçim anketlerinde AK Parti oy oranları nasıl? Sevilay Yükselir'in bugünkü yazısı olay oldu.

Sabah gazetesi yazarı Sevilay Yükselir, AK Parti'nin tek başına iktidar sınırı olan yüzde 44.6'te olduğunu belirten Denge Araştırma'nın sahibinin açıklamalarını köşesine taşıdı.

Seçmenin "rehavette" olduğu görüşünü eksik bulan Yükselir "kendilerine fazla güvenmeleri" ve HDP kesinlikle barajı geçmemeli söylemi" nedeniyle AK Parti oylarının düşüşe geçtiğini iddia etti. 

2015 genel seçim sonuçları sürprizlere açık olduğu iddia ediliyor. Son seçim anketleri koalisyon ihtimalini gündeme getirdi. İktidara yakın yazarların sandığa ilgisiz olduğu düşünülen AK Parti seçmenini uyarıcı yazıları art arda geldi. Uyarı kervanına katılan isimlere Sevilay Yükselir de eklendi.

Seçim sonuçlarını AK Parti oy oranı ve HDP'nin barajı aşıp aşmaması belirleyecek gibi görünüyor. Peki bu duruma nasıl gelindi? Sevilay Yükselir, son seçim anketinde HDP'nin oyunu 10.5 olarak açıklayan Denge Araştırma'nın sahibi Hasan Basri Yıldız ile görüştü. Yazar, Yıldız'ın açıklamalarını ve seçim sürecine dair kendi yorumlarını köşesine taşıdı:

REHAVET BÖYLE SÜRERSE YÜZDE 44.6 BİLE İMKANSIZ

Diyor ki; "Bulduğumuz sonuç 44. 6. Bu rakama göre AK Parti 280 ile yine tek başına iktidar durumunu muhafaza ediyor ama sıkıntılı. Çünkü sadece 4 vekil fazladan alarak bu olanağı yakalayabiliyor." Ve şunu ekliyor:
"Sorun şu bize göre. AK Parti seçmeninde rehavet var. Seçime ilgisizlik. Önceki seçimlerde olduğu gibi dolu dolu gündemin içinde olmama hali... Eğer bu rehavet böyle sürerse yüzde 44.6 bile imkânsız diyebiliriz." Sordum Hasan Basri'ye... Peki neden bu rehavet?
Cevabı: "Partisinin yeniden, bir kez daha tek başına iktidar olacağına güveniyor. Diyor ki: 'Ben sandığa gitmesem de bizim parti nasıl olsa ipi göğüsleyecek."
Peki seçmen neden böyle düşünüyor? Hasan Basri "özgüven" diyor ama ben bunun dışında bir şey daha olduğunu düşünüyorum.

AK PARTİ 'KAŞ YAPAYIM' ERKEN 'GÖZÜ ÇIKARDI'

O da AK Partili yöneticiler tarafından 3 ay öncesinden açıklanan şişirilmiş rakamlar."Partimizin oy oranı yüzde 50'lerde...En az 360 vekille yeniden tek başına iktidara geliyoruz" mealindeki açıklamalar. Bana göre AK Parti 'kaş yapayım' derken, 'gözü çıkardı.' Bir noktada ise alenen ayağına kurşun sıktı. O da HDP'nin barajı geçme konusudur. HDP seçim sürecine başlarken barajın kesinlikle altındaydı. Şöyle söyleyeyim oran 8.5'lerde falandı. HDP'ye barajı atlatan AK Partililerin; "HDP kesinlikle barajı geçmemeli" söylemi oldu. Bu yanlış argüman AK Parti'ye muhalif, düşman kitleleri HDP çatısı altında bir araya getirdi. Bir ittifak olduğu kesin ama şu da gerçek ki; bu ittifakı sağlayan iktidarın kendisidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum