Lezzetli Katil Trans Yağ Hangi Yiyeceklerde Var?

Lezzetli Katil Trans Yağ Hangi Yiyeceklerde Var?
'Sessiz ve lezzetli katiller' olarak nitelelen trans yağlar ABD'de kullanımı yasaklandı. Peki trans yağ ne demek ve hangi yiyeceklerde var?

Özellikle Amerikan Kardiyoloji Derneği, yiyecek üreten fabrikalara, “İnsanları bile bile bu yiyeceklerle hasta etmeye son verin” baskılarını son yıllarda (özellikle legal yollarla) artırınca böylesi çok önemli bir karara adım atmak zorunda kalındı.

Ardından Avrupa Kardiyoloji Derneği harekete geçerek aynı uygulamanın hemen Avrupa’da da gündeme getirilmesi için girişimlerde bulunmaya başladı. Ülkemizde de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın girişimleriyle trans yağ oranını azaltma çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 5-6 yıldır bazı firmalar, ürünlerindeki formüllerden sentetik trans yağı düşürerek paketlerinin üzerine “Trans yağ yoktur” ibaresi yazmaya başladılar.

TRANS YAĞ NE DEMEK? HANGİ YİYECEKLERDE VAR?

TRANS yağ, et ve tereyağı gibi hayvansal ürünlerde doğal olarak bulunan bir tür yağ çeşididir. Trans yağların zararı anlatılmaya çalışılırken bu doğal yağlardan söz edilmiyor. Sözü edilen, zararlı trans yağlar, yani doğal olmayanlar, laboratuvarda üretilenler.

MİKROPLAR BİLE KAÇIYOR

Doğal sıvı bitki yağlarının, hidrojenasyon (hidrojen gazıyla muamele) yöntemiyle kimyasal yapısının değiştirilmesi olayıdır. Bu doğallıktan uzaklaştırılan yağların kullanılma sebebi, genelde yiyeceklerin bozulmadan uzun süre kalmasıdır. Anlayacağınız, mikroplar bile bu yağdan kaçmakta, bulunduğu yerde kolay kolay üreyememekte.

En çok patlamış mısır, cips, kızarmış patates, bisküvi, çikolata, sütsüz krema, meyveli kek, börek, donmuş yemekler, dondurma ve hazır soslarda kullanılıyor. Bu saydıklarımı “Ben bunları evde yapamam. İçinde ne tür yağ olursa olsun (sorgulamadan, doğal olanını aramadan) hazır olarak alıp tüketmeye devam edeceğim” diyorsanız birazdan sayacağım hastalıklara davetiye çıkarmış oluyorsunuz:

NELERE YOL AÇIYOR?

1. Kötü kolesterol (LDL) düzeyini artırarak damar sertliğini tetikliyor.

2. İyi kolesterol düzeyini düşürüyor.

3. Kanda trigliserit oranını yükseltiyor.

4. Şeker hastalığını başlatıyor.

5. Çeşitli kalp hastalıklarına sebep oluyor.

6. Omega 3 yağ asitlerinin işlevini bozuyor.

7. Hamilelikte bebek gelişimini engelliyor.

8. Alerjik reaksiyonları tetikliyor.

9. Hücrelerde mutasyona sebep olarak özellikle sindirim sistemi kanserlerini başlatıyor.

10. Obeziteye ve özellikle göbek bölgesinde yağlanmaya sebep oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.