Op. Dr. Tamer Sazak

Op. Dr. Tamer Sazak

Bin Derde Deva Cennet Meyvesi

Bin Derde Deva Cennet Meyvesi

Cennet meyvesidir diye müjdelenmiş olan hurmanın içerisinde bin bir türlü keramet bulunmaktadır. Hurma, Kur’anda pek çok ayette bahsi geçen bir meyvedir. Her geçen gün keşfedilen faydaları hurmayı, hem gıda hem de ilaç olarak kullanılan bir besin haline getirmiştir.

Ülkemizde genellikle sadece ramazan aylarında tüketilen hurma ramazan ayına özel değil yılın her mevsiminde her gününde yenilecek mucize bir meyvedir.

Hurma sofralarımızı süsleyen bir meyve olmasının yanı sıra, faydalarıyla da adından söz ettirmektedir. Bünyesinde çok sayıda vitamin ve mineral bulunduran hurma, insan sağlığı açısından oldukça faydalı bir besin kaynağıdır.
Hurma meyvesi bilinenin aksine düşük kalorili bir besin değildir. İçerdiği şeker oranına bakıldığında tek bir hurmada 20 kalori bulunur. Hurma içerisinde mükemmel derecede magnezyum, kalsiyum ve potasyum vardır. A vitamini açısından da zengin olan bu meyve , aynı zamanda içerisinde kalp sağlığına yararlı mineraller bulundurur.
 
13-020.jpg

Hurmanın Faydaları Nelerdir?

-Protein, yağ ve karbonhidrat ( üçü bir arada ) içeren tek meyvedir.

-Hurma oruçlu içine en iyi gıdadır. Hurma, vitamin ve tatlılar gibi, emilmesi kolay olan önemli maddeler ihtiva eder.
Bununla birlikte hurma acıkmayı durdurmaya yardımcı olmakta ve oruçluya tokluk hissi vermektedir
-Hurma, kiloyu azaltıp kilo düzenini korumaya yardımcı olmaktadır. Her gün hurmadan birkaç tane yemek, vücut ve beyindeki hormonların düzenli çalışmasını sağlar ve insana tokluk hissi verir.

-Kabızlık başta olmak üzere, hazımsızlık ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.

-Kalp problemlerine ve kansere karşı etkili bir silahtır. Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Çok yüksek lif içerir. Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından korur. Ayrıca birçok bilimsel araştırma yüksek derecede lif içeren besinlerin bizi kolon, rahim ve göğüs kanserlerinden koruduğunu ortaya koymuştur.

-Diyabete ve yüksek tansiyona faydalıdır. Şeker oranını ayarlayan tek meyvedir. İçerdiği şeker elementi fruktoz ile vücudu zinde tutar ve çok yüksek bir enerji kaynağıdır. Hurma da ki fruktoz şeker hastalarına zarar vermez. Ancak her besin gibi kuru hurmada da ölçüyü kaçırmamak gerek. Çünkü hurma düşük kalorili ya da düşük şeker içerikli bir besin değildir. Tek bir hurmada 15-20 kalori mevcuttur. Metabolik sendromu ya da diyabet gibi kan şekeri sorunu olanlar hurmayı gelişi güzel tüketmemeli. Günde 3 kuru hurmanın üzerinde yemek hem kilo vermeyi önler hem de kan şekerinin hızla yükselmesini sağlar.  

-Kan yapıcıdır, kansızlık  hastalığına iyi gelir.

-Emzirme dönemlerinde olan annelere, süt miktarını arttırıcı etkisi vardır.

-Çocuk gelişimine ciddi katkı sağlar.

-Günde 2 adet tüketildiğinde özellik göz sağlığına karşı etkilidir.

-Diş etlerini korur ve kuvvetlendirir.

-Vücuttaki kötü huylu kolesterolü düşürür. Vücudun dengesini sağlar.

-Karaciğerde yağlanma oluşmasını önler, zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.


-Hücre yaşlanmasına karşı koruyucu etkisi olduğu için gençlik iksiri özelliği vardır. Cilde iyi gelir, erken yaşlanmayı önler.

-Hafızaya faydalıdır. Hurmanın en önemli faydalarından bir tanesi şüphesiz beyne ve dolaylı olarak hafızaya verdiği ciddi destektir.

-Ruh sağlığını korur.

-Kemiklere faydalıdır. Bol miktarda kalsiyum ve fosfat içeren hurma genel anlamda kemik sağlığının korunmasına yardımcı olur. Bunun yanında kemiklerin güçlenmesine yardımcıdır, vitamin eksikliğinden dolayı oluşabilecek kemik hastalıklarına karşı koruyucu özelliği vardır.

Kimler Hurma Tüketirken Dikkat Etmeli?

Eğer metabolik sendromu ya da diyabet de dahil olmak üzere kan şekeriyle ilgili bazı sorunlar yaşıyorsanız ya da eğer kilo vermeye ve şekerinizi kontrol altında tutmaya çalışıyorsanız bu yiyeceğin tüketimine dikkat etmelisiniz. Günde 2-3 adet ve iftarda tüketilecek hurma size her açıdan sağlıklı kılacaktır.

Haftaya buluşmak üzere sağlıkta kalın…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Op. Dr. Tamer Sazak Arşivi