Ramazanda türbe ve cami ziyaretleri arttı

Ramazanda türbe ve cami ziyaretleri arttı
Eyüp Belediyesi ramazan boyunca bazı türbe ve camilere ücretsiz turlar düzenliyor

İstanbul'da ramazan ayının gelmesiyle türbe ve cami ziyaretlerinde artış yaşandı. Eyüp Sultan, Hz. Yuşa ve Telli Baba türbeleri ramazanda en çok ziyaret edilen türbeler arasında yer alırken, Sultanahmet, Fatih, Süleymaniye ve Hırka-i Şerif camilerinin de ramazanla birlikte ziyaretçi sayısı arttı.

Ramazanda bazı ilçe belediyeleri, vatandaşlar için türbe, cami ve yatır ziyaretlerinin yer aldığı ücretsiz turlar düzenliyor.

Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, türbe ve cami ziyaretlerini içeren turlara ramazanda vatandaşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Vatandaşların taleplerini dikkate aldıklarını ifade eden Aydın, "Eyüp Sultan, Hz. Yuşa, Telli Baba türbeleriyle, Sultanahmet, Fatih, Süleymaniye ve Hırka-i Şerif camilerini kapsayan turları ücretsiz olarak gerçekleştiriyoruz. Bu mini gezileri ramazan boyunca her gün düzenleyeceğiz. İnsanlarımız, türbeler ve camileri ziyaret edip, dua etmek istiyor. Yardımcı olmaya çalışıyoruz" dedi.

"Türbeler, gönül gözlerinin açılmasının en önemli köşe taşlarıdır"

Eyüp Sultan'dan başlayan turun ilk durağı Anadolu Kavağı'nda bulunan Hz. Yuşa Türbesi oldu. Vatandaşlar Hz. Yuşa'nın kabri başında dualar etti. Mutluluklarını ve heyecanlarını gizleyemeyen vatandaşlar, türbe ziyareti sonrası duygusal anlar yaşadı.

Ziyaret edilen mekanlara ilişkin vatandaşları bilgilendiren tur rehberi Mahir Dilekçi, ramazan ayında türbelerin kutsal ziyaret alanları olduğunu söyledi. Türbe ziyareti sonrasında vatandaşlara türbenin tarihi hakkında bilgi veren Dilekçi, Hz. Yuşa'nın İsrailoğulları'na gönderilen 4. peygamber olarak kabul edildiğini anımsatttı. Yuşa Tepesi'nin Boğaziçi'nde sahile en yakın ve en yüksek tepe olduğunu belirten Dilekçi, Osmanlı döneminde bu tepeye Sadrazam Yirmisekiz Çelebizade Mehmet Sait Paşa tarafından 1755 tarihinde bir mescit yaptırıldığını anlattı.

Ramazanda en çok ziyaret edilen türbelere ilişkin de bilgi veren Dilekçi, şunları kaydetti:

"Hz. Yuşa Türbesi ve Hırka-i Şerif Cami, ramazan ayında en çok ziyaret edilen alanlardan biri. Ramazanda Eyüp Sultan, Fatih, Süleymaniye, Sultanahmet camilerine de vatandaşların ilgisi büyük oluyor. Türbelerde mum yakmak, bez bağlamak, para atmak gibi adetler göze çarpıyor. Birçok türbede bulunan uyarı levhalarında, türbelere adak adanmayacağı, bez bağlanmayacağı, yüz sürülmeyeceği yazıyor. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tip türbe ziyaretlerinin tüm çevremize nasip olmasını diliyorum. Türbelere yapılan ziyaretler bir yönüyle insanın kendi inanç özeline, kalbine yaptığı bir yolculuktur. Bu yolculuk, onların kalp ve zihin ufuklarında çok muazzam pencereler açabilir. Türbeler, gönül gözlerinin açılmasının en önemli köşe taşlarıdır."

Turun ikinci durağı Telli Baba Türbesi

Hz. Yuşa Türbesi'nin ardından turun ikinci durağı Rumelikavağı'nda bulunan Telli Baba Türbesi oldu. Bu türbe, daha çok, evlenmek isteyen genç kızların ziyaret ettiği bir mekan olarak dikkati çekiyor. Telli Baba Türbesi'ni ziyaret eden vatandaşlar, mescitte namaz kıldı, türbedeki tellerden alarak dilekte bulundu.

Tura katılan vatandaşlardan Melek Sünter, Hz. Yuşa Türbesi'ne ilk kez geldiğini belirterek, "Dua ettim. Böyle yerlerde huzur buluyoruz. Sadece ramazanlarda değil her zaman türbe ziyaretleri yapmalıyız" dedi.

Yaşar Şahin de türbe ziyaretlerinde duygusal anlar yaşadığını, türbeler hakkında bilgi edindiğini söyledi. Eyüp Sultan ve Hırka-i Şerif Camisi'ni de ziyaret edeceklerini belirten Şahin, "Böyle bir duygu yaşamak ömre bedel. Allah herkese nasip etsin" diye konuştu.

Nergis Olgun ise türbe ziyaretlerinde bulunmaktan çok mutlu olduğunu belirterek, "Türbelerde sadece dua ettim. Türbelerle ilgili bilgi aldım" dedi.

Telli Baba ve Yuşa tepesinde dua eden Fatma Ceylan da, "Hz. Yuşa ve Telli Baba türbelerini ziyaret etmeyi çok istiyordum. Çok mutluyuz. Huzur doluyuz. Allah'tan sağlık ve huzur diledim" ifadelerini kullandı.

Turun öğleden sonraki bölümünde ise Sultanahmet, Fatih, Süleymaniye ve Hırka-i Şerif camileri ziyaret edildi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.