Yaz Ramazanları Bitmeden Yapılacak 10 Şey

Yaz Ramazanları Bitmeden Yapılacak 10 Şey
Yaz Ramazanlarının tadı bir başkadır doğrusu. Uzun yaz günlerinde oruc tutmak güçtür. Ama sahurun beklendiği uzun yaz gecelerinin tadı da başkadır.

Son birkaç yıldır Ramazanlar uzun ve sıcak yaz günlerine denk geliyor. Gündüz oruç tutması zahmetli ama bir yandan da herkes iftardan sahura yaz gecelerinin tadını çıkarıyor. İftar ve sahur arasının kısa olması, Ramazan'ın okul tatiline denk gelmesi ve yaz gecelerinin tadı, en bereketli ay Ramazan'ı daha da lezzetli kıldı... Lacivert dergisi yaz Ramazanları bitmeden muhakkak yapmanız gereken 10 şeyi sizin için derledi:

1. Açık havada teravih: Yaz Ramazanlarında cemaat cami bahçelerini de kullanıyor. En az bir teravihi esen rüzgârla, yıldızlar altında kılın. Hemen söyleyelim; hanımlar için açık hava demek, etrafta gezen iki kat fazla çocuk demek. Yine de çocuklara değil, dışarıdan az duyulan hoparlördeki hocanın sesine konsantre olun.

2. Sultanahmet'te iftar, Eyüp'te sahur: Sultanahmet'te herhangi bir yerde iftarınızı açtıktan sonra (kesinlikle tarihi meydanda piknik ortamı oluşturmayın, şiddetle kınıyoruz) teravih namazını da burada kılıp, isterseniz açık havada düzenlenen programlara katılabilir, teravihten sonra meydana akın eden kalabalığa karışabilir ya da Eyüp'e geçip mütevazı bir sahur sofrası ile sabah ezanını bekleyebilirsiniz. (Tekrar, Eyüp'te de tam teşekkül piknik yok, sandviç var.)

3. Mahalle iftarına iştirak: Mahallenizde, sitenizde düzenlenen mahalle iftarına muhakkak iştirak edin. Hem komşularınızı tanımış olursunuz hem de senede bir defa da olsa beraber sofraya oturma imkânınız olur.

4. Sokak iftarlarına iştirak: Hemen hemen her belediyenin yaptığı, büyükşehirlerin en büyük kitlesel olaylarından birisi olan sokak iftarlarına katılın. Biraz karmaşa da olsa bu çeşitliliğin arasında gün kararıp sokak lambaları yanarken aynı sofrayı paylaşanların rahmetinden nasiplenmiş olursunuz.

5. İftarı piknikte yapmak: Havalar bu kadar güzelse ve yakın çevrenizde piknik yapacağınız bir alan da mevcutsa muhakkak birkaç iftarınızı piknik şeklinde yapın. İp, top, mangal serbest.

6. Üç iftara misafir çağıralım: İftara çağıracaklarınız için menü önerimiz: Karpuz-peynir iftarı, daha âlâsı düşünülemez, eh, yaz akşamlarında iftara misafir çağırmanın bazı kolaylıkları olmalı elbette.

7. Üç iftar misafirliğe gidelim: "Sadece üç iftar mı?" dediğinizi duyar gibiyim. Evet, üç iftar. Hava güzel, yaz gecesi uzun diye her gün gezecek miyiz? "Ramazan sosyalleşme ayı değil, ibadet ayı" dediğimizi duyar gibi olun, azıcık evde oturun.

8. En az üç iftarda aile: Aile misafirden sayılmaz, hem gidin hem çağırın, uzak-yakın, hısım/ akraba.

9. Teravih sonrası sahura kadar açık havada sinema: Ramazan eğlence ayı değil, bunu unutmayalım, o sebeple belediyelerin teravih vaktine denk gelen coşkulu etkinliklerinden, Ramazan'da Jazz'dan filan hiç bahsetmedik. Ama bir akşam teravihten sonra sahura kadar açık havada minder üzerinde çekirdek çitleyip güzel bir film izlenebilir, neden olmasın?

10. Teravih ardından sahura kadar uyanık kalmak: Yaz Ramazanları gelir gelmez ilmihaller bir soru kazandı: Hocam orucu uykuya tutturmak caiz mi? Toplum içinde genellikle 'öğrenci tipi oruç tutmak' olarak bilinen bu yaz orucunun güzel yanı geceleri sahura kadar uyanık kalmak. Öğrenci değilseniz ve mesaili bir işte çalışıyorsanız bile birkaç akşam muhakkak böyle bir kaçamak yapıp, dostlarla uzun muhabbetler edin.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.