Her Ülkenin Farklı Gelenekleri Var

Her Ülkenin Farklı Gelenekleri Var
Ramazan ayı, tüm İslâm ülkelerinde görülmeye değer manzaralara sahne olur. Her ülke kendi kültüründe yoğurduğu bu mübarek ayı farklı biçimlerde kutlar.

Ramazan-ı şerif, İslam aleminde tüm coşkusuyla yaşanmaya devam ediyor. Her ülke kendi kültüründe yoğurduğu bu mübarek ayı farklı biçimlerde kutluyor. İşte dünyada göze çarpan bazı ramazan gelenekleri:
İran:  Ramazan ayına girilmesi ile birlikte İran'da temizlik seferberliği başlar. Halk, ibadethanelerde gönüllü olarak temizlik yapar. Sokak ve caddelerin lamba ve çiçeklerle donatıldığı ülkede sahurun ilk gecesinde ekmek arası soğuk köfte yemek âdettir.
 Irak:  Halk orucunu mercimek çorbasıyla ve ''amr addeen'' isimli Arap dünyasının popüler içeceği olan kayısı suyu ile açar. Ardından haşlanmış pirinç yemeği ''kouba'' ve künefe tatlısı yemek adettir. 
Mısır:  Ramazan ayı gelince yollara, dükkânlara, evlerin balkonlarına fanus denilen süslü fenerler asılır. Eski ramazanlarda mani söyleyip şeker toplayan çocuklar bu geleneği sürdürmeye devam ederler. Mısırlılar orucunu açarken sütle ıslatılmış hurma tercih eder. Oruçlarını hurma ile açtıktan sonra sofraya akşam namazını kılıp oturuyorlar. Mısırlılar ramazan boyunca sofralarından şeker kamışı suyu, karkade ve portakal suyunu eksik etmez. Sahurda ise tok tutucu özelliğinden dolayı karın çivisi dedikleri ezilmiş iç bakladan yapılan yemeği tercih ederler.
Endonezya:  Türk geleneği Karagöz Hacivat gibi Endonezya'da da “Wayang Golek” adını verdikleri kukla oyunları oynatılır. İftarda önce tatlı yenilip akşam namazı kılındıktan sonra ana yemeğe geçilir.
 Suriye: Türkiye'den farklı olarak iftar topu yerine yeni günün orucunun başladığını bildirmek için imsak vaktinde 3 pare top atışı yapılır. Suriyelilerin iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında Osmanlı döneminden kalma bir gelenek olan meyan kökü şerbeti yer alır. İftar sofralarının bir diğer vazgeçilmezi ise “ince tatlı” veya “çekirge tatlısı” olarak da bilinen, üzerine pekmez dökülerek yenilen gevrek bir tatlıdır. Bu tatlının yufkaları ramazandan bir ay önce hazırlanıp kurutulur. 
Özbekistan:  Oruçlarını piyale adını verdikleri özel fincanlarda içtikleri çayla açıp daha sonra yemek yemeye geçerler. Favorileri elbette Özbek pilavıdır...
 Fas:  Kadınların ramazanın gelişini ellerine kına yakarak kutladıkları Fas'ta, hali vakti yerinde olanlar bu ay boyunca yoksul ve muhtaç kimseler için evlerinde yemekler pişirir.
 Yemen: Peygamberimiz Hazret-i Muhammed'in sürme çekme geleneği Yemen'deki erkekler tarafından ramazan ayı boyunca tercih edilir. Yemen'de erkeklerin evleri dışında, dışarıda da sürme çekmeleri için cami avlularında “sürmeciler” bulunur.
Sudan:  İftar sofralarında süt ya da yoğurt eklenerek yapılan “Sabaroa” adını verdikleri güveçler tercih edilir. Ramazanda en favori içecekleri ise mısır unu ve baharatlardan yapılan 'Hilumur'dur.
 Umman:  İki fasıl halinde iftar eden Ummanlılar, oruçlarını Arap kahvesi ya da hurmayla açarlar, ardından çorbalarını içip derhal akşam namazı için camiye giderler. Eve döndükten sonra ikinci yemek faslı başlar. Bu yemek tatlıyla sonlandırılır. Ramazanın 15. gecesi çocuklara atfedilir. ''Kranfasho'' adı verilen bu günde çocuklar sokaklarda dans ederek şeker ve para toplar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.