3 Taşla 3 Kuş

3 Taşla 3 Kuş
Hitit İlahiyat’tan Prof. Dr. Hilmi Demir, sınırımızda biri Kürt biri Selefi iki devlet kurularak “Türkiye’nin Anadolu’ya hapsedilmesi”nin amaçlandığını; işin içinde İsrail ve ABD’nin yanı sıra Suud’ların da olduğunu savundu.

Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hilmi Demir, Kuzey sınırımızda yaşanan olaylarla ilgili çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Prof. Demir’e göre, sınırımızda biri Kürt biri Selefi iki devlet kurularak “Türkiye’nin Anadolu’ya hapsedilmesi” amaçlanıyor. 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü’nün internet sitesinde yayınlanan “Selefi ve Kürt devleti: Türkiye Anadolu’ya mı hapsediliyor?” başlıklı makalesinde Demir,  İsrail, ABD ve Suudi Arabistan’ın hem IŞİD hem de Kürt Devleti için aynı anda çalıştığını belirterek, bu çatışma taktiğini 7 maddede izah etti: 

DAĞITMA  

“1. Irak ve Suriye’de merkezi devlet parçalanıp dağıldığında, merkezi devlet etrafındaki yapılar da dağılmıştır. Devletin yerini aşiret, silahlı güçler ve örgütler almıştır. Bu yapılar özellikle Irak’ta Şiileşen devlet tarafından merkeze eklemlenemedi. Şiilik bu arada en güçlü yapı olarak diğer güçler üzerinde tahakküm kurmaya başladı.”
 

KONTROLLÜ ÇARPIŞTIRMA 

“2. Kürt ve Sünni coğrafya Şiilik karşısında tek güç olarak birleşemezdi. Zira farklı sosyoloji ve siyaset gelenekleri tarafından kontrol ediliyorlardı. Bu durumda geriye Kürt ve Sünnileri Şiilik karşında bir güç olarak çıkaracak bir stratejiye ihtiyaç vardı. Bunun en iyi yolu bu güçleri kontrollü olarak birbiriyle çarpıştırmaktı. Zira çatışma ve ötekileştirme en iyi konsolide etme aracıdır. IŞİD’in Irak ve Kobani’de Kürtlere saldırması Kürtleri konsolide etti ve bir araya getirdi. Türkiye’deki çözüm süreci de çok ince bir taktikle Suriye ve Irak’ta PKK destekli Kürt grupların rahatça bir araya gelmesine zemin hazırladı.”


basliksiz-2-278.jpg

 

SÜNNİLER BİRARAYA GELEMEZDİ ÇÜNKÜ...

“3. Sünni coğrafyadaki dağılmışları ise bir araya getirmek oldukça zordu. Kürtler uzun süredir etnik temelli bir mücadele yürüttüğünden siyasal olarak daha bilinçli ve örgütlü bir topluluktur. Buna karşılık Sünniler uzun süre devletin gölgesi altında var olduklarından örgütlenmeye ihtiyaç duymamışlardır. Sünni coğrafyada örgütlü yapılar olmadığından siyasal bir talep yaratmak zordu.”
 

RADİKALLER IŞİD’DE

“4. Sünniler içinde Irak direnişi esnasında hapishanede radikalleşen Baasçılar ile al Kaide arasında yapılan aşı Irak’ta iyi bir başlangıç oluşturabilirdi.  Zira geleneksel yapılar ve radikalleşmeden uzak laik, seküler çevrelerin İslam devleti çatısında bir araya getirilmesi kolay bir süreç olamayacaktı. Önce IŞİD’le şiddet ve vahşet denendi, korku ile bu kitleler arasında bir çekim gücü oluşturuldu.”
 

ILIMLILAR ÖSO’DA TOPLANDI

“5. Özgür Suriye ordusu ile daha ılımlı olanlar bir araya getirildi. Çok fazla tutmadığı görülünce IŞİD’in korku devletine karşıda bu kez yine Selefi cihatçılık üzerinden daha ılımlı yeni bir yapı kuruldu.”

basliksiz-1-429.jpg
 

SUUDLAR RUSYA’YI İKNAYA ÇALIŞIYOR

“7. Daha sonra muhtemelen ya bu yapılar birleştirilerek ya tek bir yapı oluşturulacak ya da birisi tasfiye edilecektir. Suudi Arabistan Savunma Bakanı’nın Rusya teması da muhtemelen Rusya’yı Suriye’nin parçalanması ve daha ılımlı bir grubun yönetime ortak olması konusunda iknâ etmeye yöneliktir.”

ABD'NİN ROLÜ

“6. Sünni coğrafyada özellikle Sünniler arasında önce bir birine rakip bloklar oluşturuluyordu. Bunlar bir biriyle çatıştırılarak güçlü olan ayakta kalsın mantığıyla, aslında dağılmış gruplar bu bloklar arasında konsolide ediliyordu. Bölgede ABD’nin hedefi IŞİD’i tamamen yok etmek değil, IŞİD ile mücadele adı altında aslında daha ılımlı cihatçılığı güçlendirerek İran’a karşı yeni bir devlet kurmaktır.”

İSRAİL ORTADOĞU’YU DİZAYN EDİYOR

“Görüldüğü gibi Suriye meselesinde hem körfezdeki Selefi devletler hem de İsrail ortak bir çıkar için Ortadoğu’yu yeniden dizayn etmektedir. Yeni Ortadoğu’da parçalanmış bir Irak ve Suriye öngörülmekte ve burada biri Kürt devleti, birisi de Selefi (bazıları ona Sünni diyor) devlet olarak iki yeni devlet istenmektedir. Bu iki devlet baştan beri dediğimiz üç amaç içinde oldukça uygun düşmektedir: 1. Türklerin Ortadoğu’dan uzak tutulması, İslam dünyası üzerinde yeni bir Türk egemenliğine engel olmak, 2. Enerji güvenliği, 3. İsrail ile Selefi Körfezin İran Şiiliği karşısındaki güvenliği. Türkiye ise bu oyunda hem kaybeden hem de çevrelenen ülke konumundadır.”

Vahdet

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum