Türkçe'ye Batı Kazığı

Türkçe'ye Batı Kazığı
İSTANBUL başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehri, yabancı sözcüklerin işgali altında...

Alışveriş merkezleri, siteler, hastaneler, restoranlar ve birçok firma, tabelalarına yabancı sözcükler ekleyerek Türkçe’yi başkalaştırıyor. Son 10 yılda hızla yayılan alışveriş merkezleri, bu söylenenlere en güzel örnek niteliğinde… Vatandaşın alışveriş ve eğlence kültürünü de tamamen değiştiren bu merkezlerin isimleri, yabancı sözcüklerden oluşuyor.

untitled-1-336.jpg

İŞTE KULLANILMA SEBEBİ

Türkçe kelimelere yabancı dillerden ekler getirilerek türetilen tabela isimleri Türkçemizi tehdit ediyor. Ne Türkçe, ne de İngilizce olduğu beli olmayan bu isimlerin kullanımı da giderek yaygınlaşıyor. Laila, Kiosk, Efendy, Rainbow Kasabı, Groseri Market, Coiffeur Angle, Galila Restaurant, Dürüm Land, CoonDra, Velini, Eskidji, Köftechi, Börekchi... gibi isimler bunlardan bazıları... Uzmanlar, Türkçe olmayan sözcüklerin tercih edilme sebebini, ‘yabancı hayranlığı ve özellikle genç kuşakların dikkatini çekmek’ için olduğunu belirtiyor.

untitled-2-154.jpg

 Adı Türkçe olmayan alışveriş merkezi, site ve firmaların başında Mall of İstanbul, Trump Towers, Torium, Nish İstanbul, Spradon Evleri, Misstanbul, Ağaoğlu My World ve Dönerchi yer alıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum