'Tarlabaşı'nda Dönüşüm Durdu' İddiasına Cevap

'Tarlabaşı'nda Dönüşüm Durdu' İddiasına Cevap
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi’nin durdurulduğu yönünde medyadaki haberleri yalanladı.

Haberlerin gerçeği yansıtmadığını, projenin tüm hızıyla sürdüğünü açıklayan Başkan Demircan, ‘Bugüne kadar yapılan kamulaştırmalarla ilgili açılan bütün davalar, Belediyemiz lehine sonuçlandı. Son Danıştay kararı, ‘yeniden gözden geçirme’ maahiyeti taşıyor’’ dedi.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi’ndeki kamulaştırmaların hukuki süreçleri ile ilgili medyada yer alan haberler üzerine, proje alanında düzenlediği basın toplantısında projenin hukuka uygun olarak devam ettiğini açıkladı. Demircan, Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı yeni bir kararla, bazı kamulaştırmaları iptal ettiği, yenileme projesinin akamete uğradığı şeklindeki haberlerin asılsız olduğunu kaydederek, ‘’Proje, tam aksine hız kesmeden devam ediyor’’ dedi.

Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin’in de hazır bulunduğu toplantıda süreçle ilgili bilgi veren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, ‘’Proje kapsamında yaklaşık 600 hak sahibinden 400’ü ile anlaşıldı, 200 hak sahibi ile de kamulaştırmaya gidildi. Geçmişte de Danıştaydan benzer bir bozma kararı çıktı. Ancak İdare Mahkemesi kamulaştırmaların hukuka uygun yapıldığına yönelik karar verdi. Şimdi de İdare Mahkemesi’nin daha önceki tasarrufunu korumasını bekliyoruz. Belediye olarak bu yönde gerekli müracatlarımızı yapıyoruz. Projenin önünde hukuki hiçbir engel yoktur, süreç ’hukuka uygun bir şekilde devam ediyor. Önümüzdeki yıl projenin ilk etabını hizmete açacağız’ şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi de kamulaştırmaları doğru buluyor

Başkan Demircan, Tarlabaşı Kentsel Yenileme Projesi’nin sekiz yılı aşkın süredir sabırla devam ettiğini belirterek, Türkiye’nin ilk ve örnek Kentsel Yenileme Projesi olduğunu söyledi. Demircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“5366 Sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun Uyarınca başladığımız Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi hız kesmeden devam ediyor. Proje kapsamında yapılan kamulaştırmaların tamamı, kamulaştırmayı düzenleyen kanun ve yönetmeliklere uygun olarak yapılmıştır. Yapılan kamulaştırmalara karşı İdare Mahkemelerine açılan bütün davalarda, kamulaştırmaların yasal ve doğru olduğu teyit edilmiştir. Anayasa Mahkemesi de 17 Eylül 2013 tarihli kararında 5366 sayılı kanun uyarınca yapılan kamulaştırmaların hukuka uygun olduğu görüşündedir. Danıştay 6. Dairesi’nin aldığı yeni bir kararla, bazı kamulaştırmaları iptal ettiği, yenileme projesinin akamete uğradığı şeklinde algı oluşturmaya dönük haberler asılsızdır. Danıştay 6. Dairesi, İdare Mahkemelerinden daha detaylı bir inceleme yaparak, yeniden bir karar vermelerini istemiştir. Kaldı ki, ilk derece mahkemeleri kamulaştırma işlemlerinin hukuka uygun olduğu konusunda ısrar kararları vermektedir.” (İstanbul 8. İdare Mahkemesi Esas No: 2014/1545 Karar No: 2015/832)

Demircan toplantıda, Tarlabaşı 1. Etap Yenileme Projesi kapsamındaki bütün kamulaştırmaların hukuka uygun olduğunu, İdare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi’nin de bu uygunluğu teyit ettiğini vurgulayarak, hukuki herhangi bir engel olmadığı için Tarlabaşı Yenileme Projesi’nde çalışmaların hızla devam ettiğini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.