Ve Sonunda Bizim Bakkal Kazandı

Ve Sonunda Bizim Bakkal Kazandı
Almanya'da yapılan eylemler sonunda yatırımcı geri adım attı. Berlin'in 28 yıllık 'Bizim Bakkalı' tahliye edilmeyecek.

Almanya'nın başkenti Berlin'de 'Küçük İstanbul' olarak bilinen Kreuzberg semtinin bakkalıyla dayanışma örneği gösteren mahallelinin çabası sonuç verdi. Beş haftadır her çarşamba bakkalın önünde toplanan yaklaşık 300 kişilik mahallelinin direnişi, başarıyla sonuçlandı. Yatırımcı şirket 28 yıllık bakkal Ahmet Çalışkan'ın çıkışını durdurdu.

ÇIKIŞI DURDURULDU 

Berlin'de 'Küçük İstanbul' olarak bilinen Kreuzberg semtinde son yıllarda yatırımcılar için en cazip bölge haline geldi. Buradaki binaları satın alan yatırımcılar, yaptıkları tamiratlardan sonra ya aldıkları emlakları yüksek fiyattan satıyorlar ya da fahiş fiyattan kiraya veriyorlar. 

28 yıldır ağırlıklı olarak Almanların alış veriş yatığı Ahmet Çalışkan'a ait küçük bakkal dükkanının bulunduğu binayı satın alan yatırımcı, bakkal Çalışkan ile birlikte binadakileri tahliye etmek istedi. Çalışkan'a dükkanı boşaltması için 30 Eylül 2015'e kadar süre tanıdı. Hukuki olarak hiçbir itiraz hakkı bulunmayan Çalışkan, dükkanını boşaltmak için hazırlık yaparken mahalleli sahip çıktı. 

Yaşlısı genci, kadını erkeği, çalışanı evhanımı tüm mahalleli kurdukları 'Bizim BakkalKalıyor' inisiyatifi etrafında toplandı. Aynı mahallede büyüyün Sosyal Demokrat Parti (SPD) Federal Meclis milletvekili Cansel Kılıtepe de inisiyatife tam destek oldu. Sınırları Berlin'i aşan dayanışma sonunda Bizim Bakkal kapanmaktan kurtardı. 

BİR YIL UZATIYOR

Yatırımcının tahliyeden vazgeçtiği haberini alan 55 yaşındaki Bakkal Ahmet Çalışkan'ı dükkanında ziyaret ettik. 

Çalışkan, tahliye edilmediği için sevindiğini ancak sevincinin buruk olduğunu söyledi. Çalışkan, “Tüm mahalleliye müteşekkirim. Hepsi dayanışma örneği gösterdi. Onların çabası sonucu bina sahibi şirket kalmamızı istiyor. Ancak ağır şartlar öne sürüyor. Kira sözleşmesini bir yıllık uzatıyor. Şimdiki kiranın iki katı kadar para talep ediyor. Oysa bize makul kira artışı ve en az beş yıllık sözleşme vermesi gerekir. Gelecek yıl aynı sorunu yaşamayacağımızın garantisi yok” dedi.

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.