Mısır'da Savaş Sesleri

Mısır'da Savaş Sesleri
Sina Yarımadası'nda DAEŞ bağlantılı militanların onlarca askeri öldürmesinin ardından Mısır basını 'İntikam' başlıkları attı.

Mısır'da darbe lideri Abdülfettah Sisi, iktidarı ele geçirmesinden bu yana en zor günlerini geçiriyor. Ülkede 2013'ten bu yana artan saldırılar son günlerde en üst seviyeye çıktı.

Çarşamba günü Sina Yarımadası'ndaki 15 güvenlik noktasına eş zamanlı olarak düzenlenen saldırılarda 100 kişi öldü. Ajanslara göre ölenlerin çoğu asker. Mısır ordusu ise baskında 15 askerin hayatını kaybettiğini diğer ölenlerin militanlar olduğunu duyurdu. Saldırıyı DAEŞ'in Mısır kolu olan Ensar Beyt el Makdis üstlendi.

Orduya bağlı F-16'lar dün de bölgeyi bombaladı. Çatışmalar sürerken, 23 militan daha öldürüldü. Mısır ordusu, Sina Yarımadası'nda bir süredir gece sokağa çıkma yasağı uyguluyordu. Gazze sınırına da güvenli bölge oluşturulmuştu. Ancak önlemlere rağmen DAEŞ militanlarının bu kadar koordineli bir şekilde saldırması güvenlik zaafiyetini ortaya çıkardı.

Dünya basınına göre Sisi'yi daha zor günler bekliyor. Darbe yönetimi ilk adım olarak "terör yasasını" onayladı. Yeni yasa "teröre karşı mücadelede yargı sürecinin hızlandırması ve kolaylaştırılmasını" öngörüyor. Sisi'ye yakın gazeteler ise yaşananları "savaş" olarak tanımladı. Devlete bağlı El Cumhuriye gazetesi "Zafer ya da şehitlik" başlığını atarken, El Ahbar "İntikam" dedi. Ordudan yapılan açıklamada da "Silahlı kuvvetler teröristlere karşı çetin bir savaş içinde" denildi. Mısır'da pazartesi günü de Başsavcı Hişam Barakat uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

İhvan'dan çağrı: Ayaklanın

Sina Yarımadası'nda radikal gruplarla mücadele eden Mısır darbe yönetiminin, "terörle mücadele" kapsamında Müslüman Kardeşler'e (İhvan) yönelik hukuk tanımayan uygulamaları sürüyor.

Güvenlik güçleri önceki akşam başkent Kahire'nin batısındaki 6 Ekim semtinde bir eve yaptıkları baskında İhvan üyesi 13 kişiyi öldürdü. Aralarında eski vekillerin de bulunduğu 13 kişi, hapisteki İhvan üyelerinin ailelerine ne gibi yardımların yapılacağını konuşurken can verdi. 13 kurban hiçbir sorgulama yapılmadan öldürülürken, ordu söz konusu kişilerin firariler olduğunu öne sürdü. İhvan'dan yapılan açıklamada "Liderlerimize yapılan suikast eylemleri, ülkeyi, zulüm görenlerin öfkesinin kontrol altına alınamayacağı yeni ve tehlikeli bir aşamaya götürüyor ve bu saldırı bir dönüm noktası" denildi. "Sisi toplu katliamlar yapmakla yetinmedi, onurlu insanların evlerine baskın düzenlemeye başladı" denilen açıklamada İhvan destekçilerine "Ayaklanın ve Mısır'ı geri alın" çağrısı yapıldı.

İhvan yetkilileri Sina'daki DAEŞ saldırılarının arkasında Mısır ordusunun olduğu iddia etti. Mısır'da darbe yönetimi daha önce ülkenin ilk seçilmiş cumhurbaşkanı olan ve darbeyle devrilen İhvan üyesi Muhammed Mursi ve diğer üst düzey isimlere idam cezaları vermişti. Binlerce üyesi hukuksuz şekilde tutuklanan ve darbe yönetimi tarafından "terör örgütü" ilan edilen İhvan'ın yetkilileri şimdiye kadar sadece barışçıl gösteriler düzenledi. Ezher Ünviersitesi'nde ise 75 kız öğrenci "şiddet yanlısı" oldukları gerekçesiyle okuldan atıldı.

İsrail,sınıra asker yığıyor

İsrail ordusu da Mısır sınırındaki askeri varlığını artırarak bölgeye yığınak yapmaya başladı. Sınıra sevk edilen İsrail birliklerinin sayısı hakkında bilgi verilmedi. Öte yandan İsrail, Sina Yarımadası'ndaki saldırıların ardından kapattığı bölgenin tek faal ticari sınır kapısı Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'nı açtı.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.