Economist: Güvenli Bölge Şart!

Economist: Güvenli Bölge Şart!
Economist Dergisi Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde bir tampon bölge oluşturma hedefini değerlendirdi.

Economist analizinde Türk medyasındaki Türkiye’nin tampon bölge planı iddialarıyla ilgili haberleri hatırlatıyor. Dergi, İngiliz Financial Times gazetesinin, ‘Ürdün’ün güneyde bir tampon bölge kurmak istediği’ haberinden de bahsettikten sonra özetle şunları yazıyor: “Bu tür bölgeler daha önce birçok kez tartışıldı. Ancak Suriye çözülürken bunun ivediliği arttı. Birkaç yıl önce amaç Suriyeli muhaliflere örgütlenebilecekleri bir alan vermekti. Daha sonra binlerce mülteci kaçtığı için insani yardım temelinde gerekçelendirildi. Bugün Suriye’nin komşuları daha çok kendilerini korumakla ilgili. Ürdün Kralı’nın bir danışmanı ‘Bu bir ulusal güvenlik meselesi’ diyor.

TÜRKİYE KAYGILI

Economist, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt güçlerin girdikleri süreç nedeniyle Türkiye’nin kaygılı olduğunu belirtiyor ve ekliyor: Her ne kadar Kürtler Erdoğan’ı örtülü bir şekilde IŞİD’i desteklemekle suçlasa da, cihatçılar Türkiye için de büyüyen bir sıkıntı.

İSRAİL MODELİ

Economist, Ürdün ve Türkiye’nin başarabilecekleri en iyi tampon bölge modelinin İsrail’inki olduğunu yazıyor. Dergi, Suriye’nin İsrail sınırında daha kısa, BM’nin gözetlediği tampon bölge benzeri alan bulunduğunu ve İsrail’in Suriye’nin komşuları arasındaki en güvenli ülke olarak gözüktüğünü belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum