Yunanistan'ı Ayağa Kaldıran İddia

Yunanistan'ı Ayağa Kaldıran İddia
Aleksis Çipras'ın mevduat hesaplarında kesinti yapacağı iddiası Atina'yı karıştırdı.

Ekonomik krizdeki Yunanistan’ın daha fazla borçlanabilmesi için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Birliği’nin (AB) öne sürdüğü şartların oylanacağı referanduma 1 gün kala İngiliz Financial Times gazetesinin ortaya attığı bir iddia Yunan kamuoyunda paniğe yol açtı. Gazete, Başbakan Aleksis Çipras’ın, Yunan bankacılık sisteminin batmasını engellemek için, bankalarda bulunan 8 bin Euro üzerindeki mevduat hesaplarından en az yüzde 30 zorunlu kesinti yapmasının muhtemel olduğunu öne sürdü. Gazete haberini Yunan bankacılara dayandırmıştı.

RUMLAR YAPMIŞTI
 
Benzer bir uygulamayı 2013 yılında Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nde yapılmıştı. Rum yönetimi 100 bin Euro’nun üzerindeki hesaplardan yüzde 9.9, altındaki hesaplardan ise yüzde 6.75 oranında vergi almıştı.

İddianın duyulmasının ardından bir açıklama yapan Yunanistan Bankalar Birliği Başkanı Louka Katseli, hesaplarda kesinti yapılmayacağını söyledi. Böyle bir senaryonun kağıt üzerinde bile olmadığını vurgulayan Katselli, hafta sonu itibariyle ülkedeki finans kurumlarında 1 milyar Euro bulunduğunu ve bunun Pazartesi gününe kadar yeterli olacağını kaydetti.
 
Katselli’nin ardından Maliye Bakanı Yanis Varufakis de bir açıklama yaparak iddiayı yalanladı. Varufakis Twitter üzerinden yaptığı açıklamada söz konusu iddiaların sadece “kötü niyetli bir dedikodudan ibaret olduğunu” kaydetti. Siyasi analistler iddianın ‘hayır’ cephesinin elini zayıflatmak için ortaya atıldığını öngörüyor.
 
'MEDYA PATRONLARI BANA KARŞI'
 
Başbakan Çipras, önceki akşam katıldığı televizyon programında Yunan medyasını eleştirdi. Sandıktan Euro’ya ‘evet’ oyu çıkması halinde istifa edeceğini açıklayan Çipras, ülkedeki ana akım medya patronlarının kendisine cephe aldığını ve iktidarını bitirmek için çaba gösterdiğini öne sürdü. Çipras 6 büyük televizyon kanalının kendisinin başını çektiği ‘hayır’ kampanyası kapsamında düzenlenen mitinge yayın akışlarında sadece 8 dakika yer verdiğini, buna karşın ‘evet’ kampanyasının mitingine 46 dakika ayırdığını ifade etti.

KARARSIZLAR BELİRLEYECEK
 
Referanduma 24 saat kala yapılan anketler ‘evet’ ve ‘hayır’ cepheleri arasındaki oy farkının yüzde 1’in altına düştüğünü gösteriyor. Mevcut anket sonuçları, Yunan halkının yüzde 10 ila 16’sının halen kararsız olduğunu gösteriyor. Siyasi uzmanlar, bu sonuçlarla seçimin kaderini kararsız seçmenlerin belirleyeceğine kesin gözüyle bakıyor.

KATILIMCILAR BİLE YAKIN 

Başkent Atina’da ‘evet’ ve ‘hayır’ cephelerinin önceki akşam düzenlediği referandum mitinglerine katılanların sayıları bile birbirine yakın çıktı. Başbakan Çipras’ın desteklediği ‘hayır’ cephesinin düzenlediği mitinge 25 bin, ‘evet’çilerin mitingine ise 22 bin dolayında kişi katıldı. Çipras mitingde yaptığı konuşmada Yunan halkını ‘hayır’ oyu atmaya çağırırken, AB’nin şartlarını kabul etmelerini isteyen Almanya Başbakan Angela Merkel’e atıfta bulunarak “Böylece Almanca şunu diyebiliriz: Nein Frau Merkel, Nein (Hayır Bayan Merkel, Hayır” diye konuştu.

ANARŞİSTLER POLİSLE ÇATIŞTI

Atina’da mitinglerin ardından anarşist gruplarla güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Geç saatlerde Eksarhia semtinde toplanan birkaç yüz kişilik maskeli bir grup, polise taş ve molotof kokteylleriyle saldırdı. Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği grup yaklaşık 2 saat sonra ara sokaklara kaçarak dağıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.