İsrail'i Masonlar Tanıtmış

İsrail'i Masonlar Tanıtmış
İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı, Şemseddin Günaltay’ın Başbakan olduğu CHP iktidarı döneminde İsrail’in devlet olmasını tanıyan Türkiye’nin, bu kritik süreci mason bir temsilciyle yürüttüğü ortaya çıktı.

Birleşmiş Milletler, Filistinliler lehine denge kuracağı beklentisiyle Türkiye’yi de “Filistin Uzlaştırma Komisyonu”na dahil etti.

Ancak Türk delege ünlü mason Hüseyin Cahit Yalçın, komisyonda İsrail’in tanınması için çalıştı. Mason Yalçın, komisyonda o kadar ileri gitti ki, Müslüman Arap ülkelerinin basın organlarında kendisi için, “Mason Türk delege, Yahudi’den daha fazla Yahudi” değerlendirmesi yapıldı.

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Öğrencisi Burak Şenel’in kaleme aldığı “İsrail Devleti’nin Kuruluşunda Türkiye’nin İsrail’i Tanıma Süreci” başlıklı yüksek lisans tezi, Türkiye’nin İsrail’i tanıma sürecindeki “masonik etkiyi” ortaya koydu. İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayarak İsrail devletini fiilî bir durum oluşturarak kurduğu anlatılan tezde, bu uğurda terör saldırıları gerçekleştirildiği anlatıldı. 
 

BM, TÜRKİYE’Yİ FİLİSTİN YANLISI SANIYORDU

BM arabulucusu olan İsveçli Kont Bernadotte’nin de İsrail tarafından öldürülmesinin ardından Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaştırma Komisyonu’nun kurulduğu kaydedilen tezde, şöyle denildi: “Bu komisyona ABD, Fransa ve Türkiye üye olarak seçilmiştir. Türkiye BMFUK’na seçilirken Filistin yanlısı bir ülke olduğu düşünülmüş, ABD’nin İsrail’in yanında Fransa’nın ise tarafsız olacağı hesap edilmiştir. Komisyonda halkının yüzde 99’u Müslüman olan bir devletin bulunması sayesinde, Müslüman Arap devletleri lehine tutum takınacak bir üye ile bu ülkelerin oluşturacakları tepkilerin azaltılması amaçlanmıştır.

untitled-1-351.jpg

“YALÇIN, YAHUDİ’DEN DAHA YAHUDİ”

Burak Şenel’in yüksek lisans tezinde, komisyona Hüseyin Cahit Yalçın’ın temsilci olarak gönderildiği belirtilerek, şu değerlendirmelere yer verildi: “BMFUK’ndaki temsilcimiz Hüseyin Cahit Yalçın, 5 Mart 1949 tarihinde verdiği bir demeçte, ‘İsrail’in tanınması hususu mutlaka tahakkuk edecektir. Zira bütün dünya devletleri, İsrail’i tanımaya başlamışlardır’ demiştir. Türkiye’nin, BMFUK’daki temsilcisinin bu şekilde bir görüşe sahip olması, Türkiye’nin İsrail’in tanınması konusundaki tavrını netleştirmiştir. Türkiye, İsrail’in kurulmasından on bir ay sonra bu ülkeyi ‘fiilen’ (de facto) tanıdığını duyurmuştur. Türkiye, BMFUK temsilcisi olarak Hüseyin Cahit Yalçın’ı atayarak, İsrail yanlısı bir politika izlemiştir. Yalçın’ın BMFUK’ndaki üyeliği, Arap devletlerinin basınında büyük bir eleştiri almıştır. Yalçın için, ‘Yahudilere yardım ve Yahudi menfaatlerini tercih etmek bakımından Yahudi murahhaslardan daha ileri giden Türk mason’ değerlendirmelerinde bulunulmuştur. Türkiye’nin, İsrail’i tanıması konusunda, Türk siyasetçileri, askerleri ve aydınları, İsrail’in tanınmasını ağırlıklı olarak istemişlerdir. Ancak bu isteklerini Türk halkının dinî yapısı, oy kaybetme ve tepki görme çekincesi nedeniyle net bir şekilde ifade etmemişlerdir. Zaten tanıma sonrasında Türk basınında İsrail aleyhine yapılan yorumlar azalmıştır. Türk siyasi eliti, Filistin ve İsrail hakkındaki görüşlerini, denetim altındaki basın aracılığıyla halka aşılamayı amaçlamıştır. 

YAHUDİ CEMAATİ İLE MASONLAR BİRLİKTE ÇALIŞTI

Türkiye’deki Yahudi Cemaati ile Mason cemiyetlerinin de İsrail’i tanıma sürecine olumlu etkileri olmuştur. Yahudi Cemaati, Filistin’e Türkiye’den yapılacak göçler ve Türkiye üzerinden yapılacak transit geçişlerde organize ve etkili olmuştur. Ayrıca Türk Hükümeti yetkileri, ABD’den alınacak yardımlar konusunda Türkiye ve ABD’deki Yahudi / Mason lobisinden yararlanmışlardır.” 
 

Yalçın, ilk mason locasının kurucularındandı

untitled-2-163.jpg

Hüseyin Cahit Yalçın, Meşrutiyet’in kuruluşundan kısa bir süre sonra Talât Paşa, Mithat Şükrü (Bileda), Davit J. Kohen, Rıza Tevfik (Bölükbaşı), Fuat Hulûsi (Demirelli), Faik Süleyman Paşa, Doktor Mehmet Ali (Baba), Galip Paşa ile birlikte kurulan Osmanlı Yüksek Mason Şûrası’nı kurdu. Bu süreçte başka “yerli” mason localarının ortaya çıkması üzerine birlik olunması için harekete geçen Yalçın ve ekibinin çabalarıyla masonlar, Maşrık-ı Âzam-ı Osmanî (Osmanlı Büyük Doğusu) adı altında bir loca etrafında örgütlendiler. Aynı ekip, kamuoyuna sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirme imajı verme çalışmaları kapsamında; önce “Himaye-i Etfal Cemiyeti” (Çocuk Esirgeme Kurumu), sonra da “Hilâl-i Ahmer Cemiyeti”nin (Kızılay Derneği) kuruluşunda rol oynadı. Uzun yıllar Tanin ve Tan gazetelerini çıkartan, Ulus gazetesinin başyazarlığını yürüten Hüseyin Cahit Yalçın, CHP milletvekilliği de yaptı.

Vahdet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum