İmsakta Bile Vahdet yok

İmsakta Bile Vahdet yok
İhtilafları ortadan kaldıracak bir Halife’nin yokluğu nedeniyle,imsakın ne zaman başlayacağı gibi önemli bir dini konudabile ayrışılması, Müslümanların vahdet içinde olmadığının göstergesi olarak yorumlanıyor.

Ramazan’ın gelişiyle orucun başlangıcı  ve sabah namazının giriş vakti olan imsakın belirlenmesinde yaşanan tartışmalar, bu yıl da kendini gösterdi. İmsak vakti konusunda kimi çevreler Diyanet’ten çok başka saatler açıklayıp, oruçlarını buna göre tutuyor, sabah namazlarını buna göre kılıyorlar.

BİRLİK SAĞLANMALI

Diyanet İşleri Başkanlığı, imsakin belirlenmesinde bilimsel bir kriter olarak astronomik tanın başlangıcı olan 18 dereceyi esas alıyor. Günümüzün şehir şartları gözlem yaparak vaktin tespitini zorlaştırdığından ittifakla kabul edilebilecek bilimsel kriterin benimsendiğini belirten Diyanet yetkilileri astronomik tan olarak belirlenen anın gecenin bittiği ve vaktin ilk sınırının tespit edildiği ‘an’ olduğunu bildiriyor. Bilimsel bir kriter ölçü alınmadığı takdirde toplum içinde birliğin sağlanmasının mümkün olamayacağını belirten Diyanet yetkilileri, bunun dışında yapılan çalışmaları insanların zihninde tereddütler uyandırmaya çalışmak olarak değerlendiriyor.

DİYANET AÇIKLIK GETİRDİ AMA…

Kimi çevreler ise, yanlış hesaplamalar neticesinde orucun gecenin ortasına çekildiğini ileri sürüyor. Bu iddianın sahiplerinden Abdülaziz Bayındır, vatandaşların 1 saatten fazla bir süre erken oruca başladığını savunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce “Gönül rahatlığı ile namazınızı kılın, orucunuzu tutun, bu tartışmalara kulak asmayın” açıklaması yapmışsa da, kimi çevreler Bayındır’ın iddiaları doğrultusunda hareket edebiliyor.

İHTİLAFA SON VERECEK BİR HALİFE YOK

İmsak gibi basit bir konuda dahi ihtilaf ediliyor olması Müslümanların vahdet içinde olmadıklarını aksine zihin ve pratik olarak paramparça olduklarını gösteriyor. İhtilafları ortadan kaldıracak bir mercinin/halifenin yokluğu nedeniyle Ramazan’ın başlangıcından bayramın hangi gün olacağına, imsakın ne zaman başlayacağı gibi konularda ayrışılabiliyor. Oysa Ramazan, bayram ve oruç gibi İslam’ın şiarları Müslümanların vahdetinin, ümmet olduklarının göstergelerinden. Müslümanların ihtilaflarını çözecek tek bir merci yani ‘halife’ olmadığı müddetçe bu konu daha çok Ramazan tartışılacağa benziyor.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum