Cübbeli Ahmet Hoca

Cübbeli Ahmet Hoca

İtikaf edene her gün bir hac sevabı vardır

İtikaf edene her gün bir hac sevabı vardır

AYET- İ KERİME

“Kim güzel bir işe aracılık ederse, onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyi gözetir ve karşılığını verir.” (Nisâ, 85)

 

HADİS-İ ŞERİF

“İslâm’da iyi bir çığır açan kişiye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayrılır Fakat onların günahından hiçbir şey noksanlaşmaz.”  (Müslim, Zekât, 69; Nesâî, Zekât, 64)

 

ALİMLERDEN ÖĞÜTLER

İbadet esnasında yahut günah işlemek arzusu anlarında kalbini vesveseden koru,  müdafaasına kalkışma, hislerini hayra yönelt. (LOKMAN HEKİM)

 

İbn-i Abbâs (Radıyallâhu Anhuma)dan rivâyet edildiğine göre, itikâf eden hakkında, Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“İtikâf, günahları hapseder (sahibini bütün şerlerden ve günahlardan korur) ve ona (itikâfa girene) bütün iyilikleri işleyen gibi sevaplar yazılır.” (İbn-i Mâce, Sıyam: 67, no:1781) 

İmam-ı Sindî (Rahimehullâh) şöyle buyurmuştur:

Hadîs-i şerîfin evvelinde geçen zamir, itikâf yapana gidebilir, bu takdirde cümlenin manası: “İtikâf yapan kişi, günahlara mani olur, onları nefsinden defeder.” demektir.

TÜM İYİLİKLERİ İŞLER

Bu zamir, itikâfa da râci’ olabilir, bu takdirde cümlenin manası: “İtikâf, günahlara mani olur, itikâf süresince günah işlenmez.” demektir.

Hadîs-i şeriften maksat, yalnız itikâf süresince değil de, bu süreden sonra da günah işlemeye mani olması şeklinde de değerlendirilebilir. 

Çünkü makbul bir itikâf sayesinde, Allâh-u Teâlâ’nın, itikâf sahibini günahlardan koruması mümkündür.

Hadîs-i şerîfin ikinci cümlesine göre, itikâf edip bu esnada günah işlemekten kendisini tutan bir mümin, tüm iyilikleri işlemiş gibi sevap kazanır. 

Bir kere İbn-i Abbâs (Radıyallâhu Anhuma), Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in mescidinde itikâftaydı. 

Bir adam kendisine gelerek ihtiyacını arz etti. O da, onun işini görmek için kalkıp onunla beraber giderken Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in kabri şerifini göstererek:

ÜÇ HENDEK

“Şu kabri şerifin sahibi (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem)in şöyle buyurduğunu işittim.” dedi:

“Her kim bir kardeşinin ihtiyacı için yürürse, o, kendisi için on sene itikâf etmesinden hayırlıdır. 

Her kim de Allâh-u Teâlâ rızası için bir gün itikâf ederse, Allâh-u Teâlâ, onunla cehennem arasına üç hendek koyar ki, her bir hendek, doğu ile batı arasından daha uzaktır.” (Heysemî, Mecma’u’z-zevâid:8/195, Süyûtî, ed-Dürru’l-mensûr:1/485) 

Hazreti Ali’nin oğlu Hazreti Hüseyin (Radıyallâhu Anhuma)dan rivâyet edildiğine göre Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Her kim ramazânda on gün itikâf yaparsa, iki hac ve iki umre yapmış gibi olur.”(Taberânî el-Mu’cemu’l-kebîr, no:2888; Heyse-mî, Mecma’u’z-zevâid, no:5025; 3/404; Süyûtî, ed-Dürru’l-mensûr:1/486)

Amr ibn-i Şuayb’ın, babasından, onun da dedesinden (Radıyallâhu Anhum) rivâyet ettiğine göre Efendimiz (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem):

SEVGİYLE BAKMAK

“Bir adamın, (mümin) kardeşine şevk (sevgi) ile bakması, benim şu mescidimde bir sene itikâf etmesinden hayırlıdır.” buyurmuştur. (Süyûtî, ed-Dürru’l-mensûr:1/488)

Âişe (Radıyallahu Anha)dan gelen bir hadîs-i şerifte Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem): “Herkim îmanla ve ihlâsla itikâf yaparsa, kendisi için geçmiş günahları bağışlanır.” (Ali el-Müttakî, Kenzü’l-ummâl, no:24007, 8/530) buyurmuştur.

İmam-ı Beyhakî’nin, Hasen (Radıyallâhu Anhuma)dan rivâyetine göre: “İtikâf edene her gün bir hac sevabı vardır.” (Süyûtî, ed-Dürru’l-mensûr:1/486)

İtikâfın fazileti ile ilgili birçok hadîs-i şerîf ve rivâyet mevcuttur.

 

YİRMİNCİ GECE

Rivâyet olunduğuna göre:

“Ramazân-ı şerîfin yirminci gecesinde iki rekat vardır ki, her rekatta bir Fâtiha, bir 
kere de Yâsîn Sûresini okur. Namazdan sonra üç kere Âyetü’l-Kürsî okur, üç kere de Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)e salavât getirir.” (Muhammed Hakkı en-Nâzilî, Hazînetü’l-esrâr, sh:38)

YİRMİNCİ GÜN NAMAZI

Rivâyet olunduğuna göre:

“Ramazân-ı şerîfin yirminci gününde iki rekat kılar. Her bir rekatta bir Fâtiha, bir Âyetü’l-Kürsî, bir Kul yâ Eyyühe’l-kâfirûn ve bir İhlâs okur. Namazdan sonra ise on kere ihlâs okur, on kere de Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)e salavât getirir.” (Muhammed Hakkı en-Nâzilî, Hazînetü’l-esrâr, sh:39)

 

RAMAZÂN-I ŞERiFTE HASTA ZiYARETi

Ebû Saîd el-Hudrî (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûllüllah  (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Şüphesiz ki ramazan ayı ümmetimin ayıdır. Hastaları derde düşer de onu ziyaret ederler. Bir Müslüman oruç tutunca yalan söylemez ve gıybet etmez, iftarı (helal ve) tertemiz olur ve farzlarına devam ederek yatsılara koşarsa, derisinden çıkan yılan gibi günahlarından çıkar.”  (Ebu’ş-Şeyh, es-Sevâb; Süyûtî, ed-Dürru’l-mensûr, 2/227; Hafız Münzirî, et-Terğîb ve’t-terhîb, 2/102) 

GÜNAHLAR BAĞIŞLANIR

Muâz ibni Enes (Radıyallahu Anh)dan rivâyet edilen bir hadîs-i şerifte Rasûlüllâh (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Herkim oruçlu olursa, bir hasta ziyaret ederse, bir de cenaze(nin namazında ve defnin)de hazır olursa, kendisi için (günahları) bağışlanır. 

DEĞERLERİ FAZLA

Ancak daha sonra yeni bir günah işlemesi müstesna!” (Ahmed ibni Hanbel, el-Müsned, 3/440; Heysemî,  Mecma’u’z-zevâid,no: 4944, 3/383) İşte bu hadîs-i şerifte de görüldüğü üzere; ramazân ayında oruçlu 
iken yapılan sâlih amellerin değeri bir başkadır. Nitekim bundan sonraki yazılarda bunlarla birlikte diğer bazı hayırlı amellerin oruçla birleşmesi ve oruç ayında işlenmesi durumunda ne kadar müjdeler kazandıracağına dair bazı hadîs-i şerîfleri okuyabilirsiniz. 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cübbeli Ahmet Hoca Arşivi