PYD Türkmenleri IŞİD’e Yem Etti

PYD Türkmenleri IŞİD’e Yem Etti
Suriye’de ele geçirdiği bölgelerde tehcir politikası izleyen terör örgütü PYD, Türkmenleri IŞİD’in kontrolündeki bölgelere göçe zorladı.

Tel Abyad'ta Türkmenleri tehcir eden PYDKobani'de ise Türkmen köylerini boşalttı. Burada yaşayan Türkmenleri ise IŞİDkontrolündeki kentlere göçe zorladı.

Bununla da yetinmeyen silahlı PYD unsurları Suriye'nin kuzeyindeki Türkmen ve Arap köylerini boşaltıp yerine Kürt nüfusu yerleştirdi. Bölgeyi terk etmeyen köylüleri ise PYD, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bombalatırdı. Türkmenler Suriye'de PYD, IŞİD ve ABD saldırıları arasında yaşam savaşı veriyor.

BM'YE KALICI ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Suriye Demokratik Türkmen Hareketi Başkan Yardımcısı Tarık Sulo Cevizci, Heyyele köyündeki Türkmenlerin IŞİD kontrolündeki Münbiç kentine göçe zorladığını söyledi. Ölümle tehdit edilen Türkmen ailelerin ramazanda zulümle karşı karşıya kaldığını anlatan Cevizci, “Türkmenlerin yaşadığı insanlık dramına bir çözüm bulunması gerekiyor. BM'de kalıcı çözüm bulunmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

150 TÜRKMEN ÖLDÜ

Boşaltılan Türkmen köyüne Kuzey Irak'tan getirilecek Kürtlerin yerleştirileceğini öğrendiklerini dile getiren Cevizci, Suriye'nin kuzeyindeki demografik yapının değiştirilmeye çalışıldığını vurguladı. Türkmen Heyyele köyünde 3 bin 500 kişinin yaşadığını hatırlatan Cevizci, şöyle konuştu:

“Köy, Halep-Haseke güzergahında stratejik bir konuma sahiptir. Bölgeyi hakimiyetine almaya çalışan PYD, sadece Türkmenleri değil Arapları da göçe zorlamaktadır. Karşı çıkanlar veya gitmek istemeyenler ise tutuklanmaktadır. PYD'nin kasıtlı yanlış koordinat vermesi nedeniyle Türkmenlerin yaşadığı Bir Mahli köyü, koalisyon güçlerince bir gecede 7 kez bombalanarak yerle bir edildi. Hava bombardımanında 150 Türkmen hayatını kaybetti."

Ordumuzu kuracağız

Suriyeli Türkmenler ikinci istişare toplantısı için Gaziantep Şahinbey'de bir araya geldi. Uzun istişareler sonrası birlik üyeleri kriz masası oluşturulması ve kendi ordularını kurulmasına karar verdi. Türkmenlerin artık tehlikenin farkında olduğunu dile getiren Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, "Her ne kadar Türkmenler Suriye'nin her tarafına dağılmışsa da kritik durumlarda karar verecek bir merkezi olması gerekiyor" dedi. Bundan dolayı kriz masası gibi bir komisyon oluşturulacağını belirten Mustafa, "Türkmen birlikleri olduğu yeri koruyordu. Şimdi nerede ihtiyaç varsa oraya gidecek" diye konuştu.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum