Canavar Böcek O Ülkeden Gelmiş!

Canavar Böcek O Ülkeden Gelmiş!
İstanbul’da yüzlerce ağacın kurumasına sebep olan “Anoplophora chinensis” isimli ‘canavar böcek’, Bartın’da da tespit edilerek görüntülendi.

Deniz yoluyla yapılan ithalat yüzünden Türkiye’ye girdiği tahmin edilen Anoplophora chinensis (Turunçgil uzun antenli böceği) İstanbul’un ardından Bartın’da da görüldü. Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Orman Entomolojisi ve Koruma Anabilimdalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yafes Yıldız, İstanbul’dan sonra Türkiye’de ikinci kayıt olarak bildirilen böceğin Karadeniz bölgesinde zararı ilk kez tespit edilmiş olduğunu söyledi.

“KORUMA ALTINA ALINMIŞ ASIRLIK TARİHİ AĞAÇLARDA TEHLİKEDE”

Yıldız, böceklerin tüm bölgeye yayılma riski olduğunu da vurgulayarak, “İstanbul’da yüzlerce ağacın kuruması ve asırlık çınar ağaçlarının tehlikeye girmesi üzerine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri alarma geçmişlerdir. Bartın’da tespit edilen ‘canavar böcek’lerde yayılmadan önlem alınması gerekmektedir. Bununla ilgili yönetmelik 17 Haziran 2014 tarih ve 29033 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemizde karantina koşullarının daha sıkı uygulanması gerekmektedir” dedi.

ouc4a_1436273278_0445.jpg

“KARADENİZ’DE FINDIK, AKDENİZ’DE TURUNÇGİLLER TEHLİKEDE”

Yıldız, Bartın’da tespit edilen böcek türünün yumurta bıraktıklarını da kaydederek, “Yapraklı ağaçları tercih eden bu tür doğal yayılış alanlarında özellikle Citrus cinsine bağlı bitki türlerinde turunç, limon, mandalina gibi önemli zararlara sebep olmaktadır. Karadeniz bölgesi açısından bakıldığında kayın ve fındık türlerinde önemli zararlar doğurabilecek potansiyeldedir. Ülkemiz açısından ise başta Akdeniz bölgesi turunçgil üretimin merkezi olması sebebiyle ve de yol ve alle ağaçları olan çınarlarda da böceğin yayılması durumunda ciddi sıkıntılar oluşturacaktır” şeklinde konuştu.

“ÇİN’DEN GELEN SÜS BİTKİLERİNDE BULUNDU”

Yıldız, Bartın’da tespit edilen tehlikeli böceklerin Çin’den gelen süs bitkileri üzerinde tespit edildiğini de aktararak, “Çin kökenli olarak Türkiye’ye getirilen Akçaağaç cinsi süs bitkileri üzerinde tespit ettik. 50’ye yakın ergin böcek topladım. Bu familyaya bağlı böcekler odun zararlısıdır. Canlı ağaçları tahrip ederek kurutmaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum