Gergedan Böceği Doğaya Bırakıldı

Gergedan Böceği Doğaya Bırakıldı
İlk olarak Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde görülen ve dünyanın en güçlü böceği olarak bilinen gergedan böcekleri incelendikten sonra tekrar doğaya bırakıldı.

 İlk olarak Yüksekova’da bir evin balkonunda görülen ve daha sonra Türkiye’nin birçok yerinde görülen dünyanın en güçlü ve yurt dışında yüksek fiyatla satıldığı belirtilen ‘Gergedan Böcekleri’ yetkilileri harekete geçirmişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkâri Müdürlüğü yetkilileri tarafından Yüksekova’dan alınan böcekler incelenmek üzere Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ne gönderilmişti. İncelenmesi biten böcekler tekrar ilçeye getirilerek yetkililerin gözetiminde doğaya salındı. Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamada bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Hakkâri İl Müdürü Necmettin Yılmaz, son günlerde farklı bölgelerde ortaya çıkan ve değerinin 90 bin dolar olduğu iddia edilen gergedan böceklerinin vatandaşlara bir hareketlilik getirdiğini söyledi.

“BU TÜR ÜLKENİN HER YERİNDE GÖRÜLÜYOR”
Gergedan böceğinin sadece bu bölgede yaşamadığını aktaran Yılmaz, “Bu böcek türü ülkenin her tarafında görülüyor. Bu haberin basında çıkmasıyla vatandaşlar gergedan aramaya başladı. Bu durum böcekler için bir tehlike oluşturuyor. Bu böceğin öyle söylendiği gibi bir değeri falan yoktur. Bu bilgiyi işin uzmanıyla da görüştük. Bu böceğin Türkiye’de piyasası yoktur. Bu böceklerin çıkar amaçlı toplanmaları kendilerine de sıkıntı oluşturur. Böceği satmaya kalkışanlar yaklaşık 33 bin lira bir idari cezayla karşılaşacaklar. Bu haberler basında çoğaldıkça bize gelen telefonlar da arttı. Bunun bilincinde olanlar böcekleri getirip bize teslim ediyorlar kimisi de çıkar peşinde. Bu böceğin incelenmesi yapıldı. Bu inceleme basına da yansıdı. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof.Dr. Ahmet Ömer Koçak’ın açıklaması var. Bu açıklamadan da faydalanılabilir” dedi.

VATANDAŞLARA ‘BÖCEKLERİ TOPLAMAYIN’ ÇAĞRISI
Vatandaşlara çağrıda bulunan Yılmaz, “Bu böceğin öyle astronomik bir değeri yoktur. Alışı da satışı da yoktur. Boşuna bunları kendi yaşam alanlarından alıp ölümüne sebebiyet vermeyelim. Vatandaşlar bu türü genel olarak kendi balkonlarında görüyor. Çünkü bu tür, belli dönemlerde ışığa uçuyor. O yüzden vatandaşların ışık olan yerde görmeleri normaldir. Bu tür evde de beslenemez, çünkü bunlar çürümüş bitkiden besin alıyorlar. O yüzden kimse besleyeceğim fikriyle de evde beslemeye çalışmasın. Bulan olursa da tekrar doğal ortama bıraksın. Duyarlı herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.